Lăsaţi-i doar o oră la calculator!

Lăsaţi-i doar o oră la calculator!

Elevii între 12 şi 14 ani care stau mai mult de o oră pe zi la calculator devin agresivi

Copiii de până în 14 ani nu trebuie să stea mai mult de o oră pe internet, pentru că devin dependenţi şi nesociabili, susţin psihologii. Un sport practicat cu regularitate, reducerea treptată a timpului petrecut pe calculator şi un program ordonat de viaţă îi pot feri pe cei mici de dependenţa de computer.  

Ştiri pe aceeaşi temă

„Un copil de gimnaziu nu ar trebui să stea mai mult de o oră la calculator, iar un adolescent maximum două ore. În acest timp, ei ar trebui să caute şi informaţii necesare pentru şcoală, nu numai să se joa­ce", spune  Anca Ră­dulescu, psiholog la Institutul pen­tru Dezvoltarea Copilului.

Specialistul atrage atenţia că dependenţa de calculator nu se instalează dintr-o dată: „E mai uşor pentru părinte să-l trimită la calculator. Copilul devine cuminte şi nu-l mai bate la cap. Altfel, e gălăgios şi trebuie să ai resursele sufleteşti să-i faci faţă".

Sarcini clare trasate copilului

Ceea ce părea o rezolvare pentru părinte, în timp devine o mare problemă. Psihologii atenţionează că, în cazul în care dependenţa deja s-a instalat, părinţii folosesc inutil argument de tipul „faci aşa pentru că aşa spun eu". „Copilul se simte rănit şi vrea să se răzbune pe părinţi făcându-i să sufere. Suicidul este o metodă de răzbunare", spune psihologul Lena Rusti.

Ea adaugă că astfel de argumente ar trebui înlocuite cu un plan de viaţă. „Copilul trebuie făcut să înţeleagă că nu poate cere mereu fără să dea nimic în schimb. El trebuie să ştie că are nişte sarcini bine stabilite; că trebuie să-şi facă temele, curat în cameră sau alte lucruri. În acest fel, pentru internet nu va mai rămâne mult timp. Interacţiunea virtuală nu trebuie să fie mai mare decât cea reală", a conchis psihologul.

Excesul de internet le-a distrus viaţa

Pe 15 ianuarie, Ionuţ Savin, un adolescent din Moreni, Dâmboviţa, şi-a înjunghiat mama adoptivă. Motivul: femeia nu mai plătise factura de internet, iar băiatul era dependent de calculator. Băiatul se izolase în casă, nu mai ieşea cu prietenii, iar la şcoală acumulase peste 200 de absenţe.

În aceeaşi perioadă, un alt adolescent, Dorin Crişan, de 13 ani, din comuna Izvin, judeţul Timiş, şi-a pus capăt zilelor după ce părinţii l-au certat pentru notele mici de la şcoală. Drept pedeapsă i-au tăiat conexiunea la internet şi i-au confiscat telefonul mobil.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările