Dr. Alexandru Rafila: Un profesor infectat nu poate să transmită boala dacă poartă mască şi păstrează distanţa faţă de elevi

Dr. Alexandru Rafila: Un profesor infectat nu poate să transmită boala dacă poartă mască şi păstrează distanţa faţă de elevi

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Imagine: Eduard Enea / Adevărul

Un profesor infectat cu noul coronavirus nu ar putea transmite boala COVID-19 către elevi, dacă poartă mască şi el şi copiii, iar distanţa dintre catedră şi bănci este de peste 3 metri, a declarat dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

 
 
Dr. Alexandru Rafila a vorbit la Digi24, vinery seară, despre debutul anului şcolar 2020-2021 în plină pandemie de coronavirus. Reprezentantul României la OMS susţine că elevii trebuie să revină la şcoală în condiţii de siguranţă, dar fără a fi aplicate „măsuri excesive”.
 
„Cea mai importantă este izolarea celor care întrunesc condiţiile de contact apropiat. Contact apropiat dacă, să spunem, noi doi nu utilizăm mască, suntem la o distanţă mai mica de 1,5m şi stăm de vorbă mai mult de 15 minute suntem consideraţi contacţi apropiaţi. Dacă stăm un singur minut şi niciunul dintre noi nu strănută şi nu vorbeşte foarte tare,  atunci nu suntemm consideraţi contacţi apropiaţi şi nu avem niciun fel de problemă sau în principiu nu avem problemă în transmiterea bolii” a explicat Alexandru Rafila.
 

Anchetă epidemiologică înainte de închiderea unor şcoli

 
Reprezentantul OMS spune că închiderea unor şcoli trebuie luată numai în urma unei anchete epidemilogice.
 
„Deci lucrurile astea trebuie foarte bine judecate, iar decizia de închidere a unei clase sau de închidere a mai multor clase trebuie făcută în urma unei anchete epidemiologice. Pentru că fără o anchetă epidemiologică nu are rost să iei o decizie hazardată. Şi vă  dau un exemplu practice, ca să înţelegem: avem  un profesor  de geografie. Acest profesor de geografie predă, în fiecare zi, la cinci clase. Profesoriul respective este diagnosticat cu noul coronavirus. Ce fac? Închid toate cele cinci clase, închid şcoala? Care este conduita? Deci, aici trebuie să fim flexibili”, spune Rafila. 
 

Dr. Rafila: O ambiguitate în Ordinul ministrului Sănătăţii

 
Medicul spune că un profesor infectat cu SARS-CoV-2 nu ar reprezenta un pericol de infectare chiar aşa mare, dacă are mască şi stă la distanţă de elevi.
 
„Există un Ordin al ministrului Sănătăţii, dar acolo probabil că există o ambiguitate care trebuie clarificată. (Ordinul – n.r.) prezintă patru scenarii şi spune că trebuie făcută anchetă epidemiologică. Dacă eu, ca profesor de geografie, stau la catedră, distanţa faţă de cel mai apropiat elev este de 3 metri, elevii au mască, eu am mască – nu se poate să transmit boala, chiar dacă eu sunt bolnav. Sigur că pentru copii este altceva, copiii interacţionează unul cu altul, se joacă şi aşa mai departe. De asta vă spun că toate lucrurile astea trebuie judecate, încât să scads au să elimin riscul atunci când se poate elimina – pentru că am discutat că nu se poate în toate circumstanţele – şi trebuie să fac în aşa fel încât să păstrez continuitatea procesului didactic în siguranţă, dar nu aplicând măsuri excesive”, a spus dr. Rafila.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările