Nelu Tătaru: „Putem gestiona reluarea activităţii în şcoală, cu condiţiile pe care le-am expus”. Care sunt noile recomandări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tataru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că poate fi gestionată reluarea activităţii în şcoală, dacă se respectă măsurile care au fost impuse, şi precizează că, dacă se va folosi în fiecare unitate şcolară scenariul cel mai potrivit, care să evite agomeraţia, începerea anului şcolar poate fi ”cvasi-normală”.

”Au fost anumite norme care s-au impus pentru a putea gestiona aceste relaxări. (...) S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie, această evaluare să ajungă la autorităţile locale, iar  Consiliile de Administraţie, de pe 7 până pe 10 septembrie, să decidă, propunând CJSU scenariul care poate fi aplicat efectiv în acea unitate şcolară. Am lăsat libertatea autorităţilor locale, DSP-urilor locale, ISJ şi Consiliilor de Administraţie a unităţilor şcolare de a decide care este scenariul cel mai corect de aplicare în fiecare unitate şcolară în parte. Sperăm că adaptarea scenariului la fiecare unitate şcolară, cu respectarea regulilor de igienă, distanţare, portul măştii, aplicarea orarului, în aşa fel încât să nu avem acele aglomerări pe holuri, în curtea interioară, să ducă la o începere şi o desfăşurare a anului şcolar în condiţii cvasi-normale”, a declarat, vineri, la Antena 3, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a precizat că ”orice măsură de relaxare a dus la o creştere”.

”Orice măsură de relaxare a dus la o creştere pe care ne-am asumat-o, dar ne-am asumat-o în condiţiile respectprii acelor norme de funcţionare şi desfăşurare a acelei măsuri de relaxare. Noi putem gestiona această reluare a activităţii în şcoală, dar cu condiţiile pe care le-am expus. Sunt reguli care trebuie păstrate. (...) Evaluările de până acum ne arată că menţinem un platou de vreo 3 săptămâni, un platou care are toate şansele să rămână aşa, în condiţiile în care respectăm regulile. Creşterea pe care o vom putea percepe în următoarea perioadă va menţine acei dinţi de fierăstrău ai acestui platou”, a mai afirmat ministrul.

Normele pentru începerea anului şcolar

Normele expuse în ghidul pentru deschiderea anului şcolar sunt de fapt nişte recomandări, dintre care amintim:

- Pauzele dintre ore vor fi de 5 (cinci) minute, numai pentru schimbareaclaselor, de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. Înacest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări lanivel de palier (zona deservită de o toaletă) va avea o pauză de 10-15minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii dela clase diferite şi folosirea toaletelor să fie făcută în condiţii de distanţare.

-  Pentru elevii care nu merg la toaletă, în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activităţi recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activităţi care să includă mişcare.

- Personalul didactic şi nedidactic va supraveghea circulaţia elevilor şi acadrelor didactice pentru respectarea distanţării fizice şi a tuturormăsurilor, astfel încât să nu existe apropiere între elevi din clasediferite, respectiv cadre didactice şi elevi în afara sălilor de clasă;d) În pauzele comune, de 5 (cinci) minute, este permisă numai circulaţia profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile propriide clasă;e) În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase/grupecare le vor folosi. Deplasarea elevilor către şi dinspre aceste săli se facela începutul şi la sfârşitul orelor de 55 de minute, însoţiţi de către cadrul didactic.

- Toate cadrele didactice vor folosi cataloage proprii (agende), unde vorînregistra notele şi absenţele elevilor. Transferul acestor înregistrări încataloagele claselor se face după un program stabilit la nivelul unităţiide învăţământ, pentru reducerea riscurilor asociate unei aglomerări decadre didactice în cancelarii şi a atingerii cataloagelor de către diferitecadre didactice pe parcursul aceleiaşi zile. Pe cât posibil, se va folosicomunicarea la distanţă pentru informarea profesorilor diriginţi şi a părinţilor sau, unde este posibil, catalogul electronic.

Ghidul pentru gimnaziu şi liceu poate fi consultat aici. 

Premierul Ludovic Orban afirmă că au existat discuţii ca elevii să meargă la şcoală din 1 octombrie, iar din 14 septembrie cursurile să se desfăşoare online. El spune că sunt argumente ale specialiştilor care spun că profesorii şi elevii revin din concediu, iar anchetele epidemiologice au arătat că o mare parte din cei infectaţi au fost în concediu.

"S-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens", precizează Orban.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite