Zeci de milioane de tone de cereale, blocate în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina şi nu pot părăsi ţara din cauza provocărilor la nivelul infrastructurii şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a transmis, vineri, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, blocajele sunt percepute ca fiind una dintre cauzele preţurilor ridicate la alimente, care au atins un nivel record în martie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, înainte de a scădea puţin în aprilie.

„Este o situaţie aproape grotescă la care asistăm în acest moment în Ucraina, cu aproximativ 25 de milioane de tone de cereale care ar putea fi exportate, dar care nu pot părăsi ţara pur şi simplu din cauza lipsei de infrastructură, a porturilor blocate.”, a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al FAO , Divizia Pieţe şi Comerţ, transmite News.ro.

Schmidhuber a spus că această situaţie ar putea exacerba lipsa spaţiilor de depozitare în timpul următoarei recolte din iulie şi august.

„În pofida războiului, condiţiile de recoltare nu sunt atât de alarmante. Acest lucru ar putea însemna într-adevăr că nu există suficientă capacitate de depozitare în Ucraina, mai ales dacă nu există un coridor de grâu deschis pentru exportul din Ucraina”, a spus reprezentantul FAO.

O altă îngrijorare este faptul că unele depozite de cereale au fost distruse în luptele din Ucraina, a adăugat el, fără a oferi detalii.

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 şi al şaselea exportator de grâu, potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor. Totuşi, de când Moscova a lansat aşa-numita „operaţiune militară specială” la sfârşitul lunii februarie, Ucraina a fost nevoită să exporte cereale pe calea ferată peste graniţa de vest sau din micile porturi fluviale dunărene.

La începutul acestei săptămâni, şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului a declarat pentru Reuters că este „profund îngrijorată” de creşterea preţurilor în rândul alimentelor şi colaborează cu alţi parteneri pentru a găsi soluţii în acest sens.

„Ar fi cu adevărat benefic dacă am putea evacua aceste cereale (din Ucraina). Există un risc serios ca preţurile la alimente să crească şi să scadă raportându-ne la accesibilitate, ceea ce ar putea duce la extinderea foametei”, a afirmat Ngozi Okonjo-Iweala.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite