WIEE estimează un consum de gaze mai mare cu 7% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa românească de gaze naturale ar putea să îşi revină uşor în acest an, iar consumul ar putea creşte cu aproximativ un miliard de metri cubi, respectiv cu 7%, de la valoarea de 13,2 miliarde de metri cubi, cât s-a consumat anul trecut, estimează reprezentanţii WIEE, una dintre companiile care intermediază importurile de gaze în România.

Anul trecut, consumul naţional de gaze a scăzut cu 15%.

"Piaţa ar putea să-şi revină uşor în 2010, ca urmare a tendinţei de stabilizare a economiei. În Europa de Vest situaţia arată deja mai optimist. Pentru România o revenire mai puternică ar putea apărea după o anumită perioadă de timp. Potrivit estimărilor noastre, consumul total de gaze în 2010 ar putea creşte cu aproximativ un miliard de metri cubi", spun oficialii WIEE, citaţi de Mediafax.

WIEE este deţinută de WIEE Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom pentru a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. WIEE a furnizat în România, în perioada 1993- 2009, peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Criza economică a avut ca efect anul trecut în România reducerea volumelor din import, dar acestea au fost stabilite artificial la un nivel redus de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cu scopul de a optimiza preţul coşului de gaze naturale.

"Ca o consecinţă, importurile au fost la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Comportamentul ANRE cauzează breşe severe în principalele contracte internaţionale de import, ceea ce s-ar putea să fi periclitat siguranţa aprovizionării pe termen lung a ţării", menţionează WIEE.

Guvernul a acordat anul trecut unor companii siderurgice şi unor combinate chimice o facilitate prin care erau aprovizionate doar cu gaze din producţia internă, al căror preţ este mai redus decât al gazelor importate.

Importurile de gaze din Rusia au scăzut anul trecut de 2,5 ori, la aproape două miliarde de metri cubi. Importurile de gaze au acoperit în 2009 aproape 15% din consum, de peste două ori mai puţin faţă de nivelul de 32,37% în 2008.

WIEE şi Imex Oil sunt cele două companii prin care România importă gaze indirect din Federaţia Rusă. Imex Oil este deţinută de Conef, care este controlată de Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite