West End, cea mai scumpă locaţie office

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriile spaţiilor de birouri din centrul Londrei sunt de peste şase ori mai mari faţă de cele din Bucureşti Piaţa internaţională de spaţii de birouri a înregistrat anul trecut o

Chiriile spaţiilor de birouri din centrul Londrei sunt de peste şase ori mai mari faţă de cele din Bucureşti

Piaţa internaţională de spaţii de birouri a înregistrat anul trecut o creştere foarte puternică. Faţă de 2006 s-a consemnat un avans de 14% la nivel mondial.

O majorare semnificativă a avut loc pe pieţele asiatice, pe fondul boomului înregistrat de Singapore, India şi Vietnam. Vârful de creştere, de 78%, a avut loc în Singapore, potrivit ultimei analize Cushman & Wakefield- Office Space Across the World.

Cea mai scumpă locaţie de birouri din lume în ceea ce priveşte nivelul chiriei rămâne Londra. Pentru un metru pătrat închiriat în West End, companiile plăteau la sfârşitul lui 2007 nu mai puţin de 2.277 de euro anual. Aproape 190 de euro lunar, cu patru euro mai puţin decât suma plătită pe un an de chiriaşii celei mai scumpe locaţii din Bangkok. În capitala Thailandei, cea mai ridicată chirie pentru spaţiile de birouri este de 194 de euro anual.

Singapore intră în top 10

Următoarele două locaţii clasate au fost Hong Kong şi Tokyo, cu 1.745, respectiv 1.536 de euro pe metru pătrat anual. Faţă de 2006, cea mai importantă schimbare din top 10 cele mai scumpe spaţii de birouri din lume a fost reprezentată de Singapore, care a intrat de pe locul 17 direct în primele şapte. Maximum de chirie înregistrat aici a fost de 954 de euro pe metru pătrat anual.

Nu mai puţin de şase mari oraşe, dintre care trei europene - Londra, Paris şi Moscova -, au practicat preţuri de închiriere pentru un metru pătrat de peste 1.000 de euro pe an.

Cele mai scumpe locaţii bucureştene se închiriau anul trecut cu 346 de euro pe metru pătrat anual. Faţă de 2006, când ocupa poziţia 34, Bucureştiul a pierdut un loc în clasamentul locaţiilor mondiale de top. Capitala se află în grupul de 13 ţări în care chiriile sunt cuprinse în intervalul 300 şi 399 de euro pe metru pătrat anual.

Creşteri de 11% la nivel european

Creşterile înregistrate în majoritatea ţărilor au avut la bază un unic motiv: oferta deficitară corelată cu cererea tot mai puternică. Rata de neocupare a scăzut considerabil în multe locaţii de-a lungul anului trecut. Cu toate acestea, investitorii au rămas în continuare precauţi în a întreprinde achiziţii. Deşi activitatea de pe anumite pieţe şi-a încetinit ritmul, gradul de ocupare al clădirilor de birouri şi cererea au rămas pozitive.

În ceea ce priveşte media chiriilor, la nivel european aceasta a înregistrat în 2007 cea mai scăzută creştere din ultimii ani, de 11%. Dar au existat şi excepţii.

În Istanbul, de exemplu, chiriile aproape s-au dublat. De pe locul 40 ocupat în 2006, metropola turcească a sărit şase locuri anul trecut până pe poziţia 34. Maximum chiriei din Istanbul, de 359 euro, a fost consemnat în partea europeană a oraşului, în cartierul Levent.

Ţările Baltice, în coada clasamentului

Anul trecut au intrat nouă noi ţări în topul celor mai scumpe locaţii, cea mai impresionantă nouă apariţie fiind cea a Kievului, capitala Ucrainei. Aici nivelul cel mai ridicat al chiriilor a fost de 572 de euro pe metru pătrat anual. Ucraina a ocupat anul trecut locul 16, devansând astfel ţări precum Germania, Polonia sau Canada.

Printre cele mai accesibile birouri din lume se găsesc în cele trei Ţări Baltice - Letonia, Estonia şi Lituania -, care încă din 2006 se confruntă cu o criză imobiliară. Aici chiriile nu au depăşit 216 euro pe metru pătrat anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite