Vosganian: „TISE este din nou interesată de Oltchim şi doreşte o formulă integrată cu Arpechim”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul vâlcean va fi privatizat după ieşirea din insolvenţă
Combinatul vâlcean va fi privatizat după ieşirea din insolvenţă

În cursul săptămânii viitoare va fi publicat un anunţ prealabil de ofertă pentru Oltchim, pentru a testa care este interesul posibililor investitori pentru combinatul chimic, în acest moment fiind în cărţi câteva fonduri de investiţii şi compania rusă TISE, a anunţat Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

El a mai precizat că îi va prezenta premierului Victor Ponta un plan care vizează găsirea unei finanţări de 25 de milioane de euro, care să permită plata utilităţilor şi achiziţia de materie primă suplimentară.

"Săptămâna viitoare vom publica anunţul de ofertă pentru Oltchim, care este un anunţ prealabil. El nu este un caiet de sarcini propriu-zis, ci este o tentativă de a vedea care este interesul posibililor investitori. Am avut câteva fonduri, către sfârşitul săptămânii vor mai veni câteva echipe de experţi din partea unor firme interesate. Am făcut acest anunţ de ofertă pentru ca de aici înainte contactele noastre să fie făcute publice şi asta să dea o anumită încredere zonei", a declarat Vosganian.

Ministrul a mai anunţat că ruşii de la TISE doresc în continuare combinatul şi vizează o utilizare integrată Oltchim-Arpechim.

"Una dintre companiile care au fost interesate şi cu care am fost şi la primul ministru, compania TISE, care anul trecut nu a mai participat la licitaţie din motive bine cunoscute, şi-a anunţat interesul şi pentru o formulă integrată, cu rafinăria de la Piteşti, Arpechim, cu platforma noastră de la Divizia Petrochimică Bradu şi cu platforma de chimie. E nevoie ca platforma de chimie să aibă o capacitate de 50% pe ansamblul întregului combinat”, a afirmat el.

Mâna invizibilă a Gazprom

TISE este o companie de productie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003 la Moscova. Între acţionarii săi se află companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz. Zarubejneft este deţinută de statul rus, în vreme ce Zarubejneftegaz este o subsidiară a Gazprom.

Principalele domenii de activitate ale TISE sunt energia, infrastructura, petrolul şi gazele, mineralele solide, procesarea metalelor, investiţiile comerţul, consultanţa, utilităţile casnice şi publice.

Plan de creştere a producţiei

Vosganian a mai spus că doreşte creşterea producţiei până la un nivel care să aducă profit pentru Oltchim. „Eu, cu colegii mei şi cu administratorii judiciari, am finalizat o gândire pe care săptămâna viitoare am s-o discut cu premierul. Planul prevede găsirea, în primă fază, a unei finanţări de 25 de milioane de euro, care să permită plata utilităţilor şi achiziţionarea suplimentară de materie primă, astfel încât în următoarele luni producţia să ajungă la un nivel care să asigure profit societăţii. Săptămâna viitoare voi prezenta primului ministru această construcţie financiară, care să se bazeze pe ceea ce încă nu este ipotecat la Oltchim şi care să poată atrage interesul unor bănci. Dacă toată lumea va fi de acord, atunci vom purcede la această construcţie financiară", a declarat, vineri, Varujan Vosganian.

În acest moment, combinatul funcţionează la 33% din capacitate. Ministrul a spus recent că preţul cu care Oltchim va fi vândut depinde de capacitatea la care va funcţiona. „Dacă funcţionează la 33% e un preţ, dacă funcţionează la 60% este alt preţ”, a spus el într-o conferinţă.

Societatea se află în insolvenţă de la sfârşitul lunii ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite