Vosganian, ministrul Economiei: „Exporturile constituie una dintre marile şanse ale României de a depăşi criza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile reprezintă una dintre şansele economiei româneşti de a depăşi criza, iar deficitul comercial ar putea coborî în acest an la 3-4% din PIB, având în vedere evoluţia schimburilor comerciale din primele luni ale anului, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

„Exporturile constituie una dintre marile şanse ale României de a depăşi criza economică. Cifrele sunt încurajatoare. Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile puţin peste 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul comercial al României a scăzut sensibil faţă de anul trecut şi există semnale încurajatoare că el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB până la sfârşitul anului. Este foarte posibil să se situeze între 3 şi 4% din PIB“, a spus Vosganian, la o conferinţă de semnare a unui protocol cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Uniunea Camerelor Bilaterale din România.

Deficitul comercial a scăzut în primele patru luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile având un ritm de creştere mai mare decât cel al importurilor. Exporturile FOB au totalizat 15,66 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 17,33 miliarde euro.

Vosganian a arătat că România a înregistrat performanţa de avea excedent comercial cu câteva ţări competitive economic, precum Marea Britanie şi Ţările Scandinave. De asemenea, România are un avantaj competitiv foarte mare comparativ cu pieţe cu o capacitate foarte mare de absorbţie.

"În relaţia României cu Federaţia Rusă, de pildă, dacă nu luăm în seamă componenta energetică, România are un copleşitor excedent comercial, de peste un miliard de dolari, faţă de importurile de 400 de milioane de dolari din Rusia. Ceea ce arată că avem un ascendent extraordinar de calitate şi eficienţă faţă de o piaţă imensă şi trebuie să fructificăm acest avantaj", a spus el.

Ministrul a menţionat performanţa exporturilor româneşti pe pieţe terţe, unde creşterea a fost de 10%, faţă de 6,2% în ţările Uniunii Europene, ceea ce arată că România a început să fie mai puţin dependentă de pieţele europene.

Protocolul încheiat cu cele două structuri ale mediului privat are ca scop includerea reprezentanţelor comerciale private în structura ataşaţilor comerciali.

"Fireşte, acest lucru nu se poate face instituţional pentru că ataşaţii comerciali au un anumit statut, diplomatic, ei parcurg anumite etape pentru a ajunge la aceste funcţii, dar cea mai mare parte a activităţii lor poate fi în acelaşi timp încredinţată reprezentanţilor comerciali ai Camerei de Comerţ. Ei pot organiza forumuri economice, contacte, noi le permitem să comunice cu noi prin infograme şi ei vor avea acces la acces la aceeaşi coordinatori ai activităţii de comerţ exterior ca toţi ceilalţi ataşaţi comerciali", a spus Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite