Virgil Popescu: Romgaz va semna săptămâna viitoare contractul de achiziţie a participaţiei Exxon în perimetrul Neptun Deep

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaze marea neagra

Contractul dintre Romgaz şi Exxon pentru preluarea participaţiei americane în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră va fi semnat săptămâna viitoare, a anunţat vineri, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am avut discuţii cu cei de la Romgaz şi de la Petrom şi, odată ce vor intra în acest proiect, noi vom încerca să urgentăm şi să ardem nişte etape, să ajutăm cât se poate cu partea birocratică, cu avizele care nu au fost încă luate, în aşa fel încât să grăbim acest lucru”, a adăugat Popescu.

El a precizat, pentru a elimina orice fel de speculaţii, că perimetrul Neptun Deep nu face parte din zona continentală câştigată de România în procesul de la Haga cu Ucraina.

   

“Este în apele teritoriale româneşti încă de la început. Acum vedem, mai bine ca oricând, ce înseamnă o umbrelă de securitate a Alianţei Nord-Atlantice”, a susţinut oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, “nimeni nu pune problema securităţii investiţiilor în România”.

“În viitorul apropiat, producţia României de gaze se va dubla, iar asta înseamnă independenţă completă a ţării noastre şi, totodată, vom deveni furnizor de securitate energetică naţională. Şi, având în vedere că vom avea suficient gaz, estimăm că şi preţurile se vor aşeza”, a completat el.

Acţionarii Romgaz au decis joi, în şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, aprobarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care urmează a fi încheiat de S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Călifar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production România (Nard) Limited, în calitate de vânzători.

Acţionarii Romgaz au aprobat joi, în şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A:   

  • Aprobarea Situaţiilor financiare anuale individuale şi consolidate pentru anul încheiat la 31 decembrie 2021;
  • Aprobarea repartizării profitului net realizat de S.N.G.N. ROMGAZ S.A în anul 2021;
  • Aprobarea dividendului brut total pe acţiune repartizat din profitul net realizat în anul 2021 şi din rezultatul reportat, în valoare totală de 3,80 RON/acţiune;
  • Stabilirea Datei Plăţii pentru 27 iulie 2022;
  • Stabilirea Datei de Înregistrare pentru 6 iulie 2022, respectiv dată care serveşte la identificarea acţionarilor care urmează a beneficia de dividende.

Potrivit referatului privind aprobarea contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor deţinute de Exxon la Marea Neagră, preţul de achiziţie care urmează a fi achitat de Romgaz pentru contravaloarea tuturor acţiunilor Exxon este de 1.060.000.000 USD (un miliard şaizeci de milioane USD), care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10.000.000 USD (zece milioane USD), în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. 

La semnarea Contractului SPA, ROMGAZ are obligatia de a achita vânzătorilor o sumă egală cu 106.000.000 USD (o sută sase milioane USD), reprezentând avans/depozit. La finalizarea Tranzacţiei (achiziţia de către ROMGAZ a acţiunilor EMEPRL) se plăteşte diferenţa dintre pretul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat.

La 26 octombrie 2021 conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Production.

Producătorul român de gaze Romgaz a anunţat în iunie 2021 că a încheiat un acord de exclusivitate cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise, adică 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Exxon Mobil şi OMV Petrom explorau blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est şi Romgaz, a anunţat în aprilie că va deveni operator, în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar oferta Romgaz este acceptată de către ExxonMobil.

Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari. Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanţă de uscat, iar toată infrastructura, inclusiv conductele, trebuie construite.

ExxonMobil a anunţat că doreşte să se retragă din România, iar Romgaz a depus o ofertă pentru a prelua participaţia gigantului american ExxonMobil. Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunţat pe 31 martie că a depus oferta angajantă de cumpărare integrală a acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, restul participaţiei de 50% fiind al OMV Petrom.

Producătorul de gaze de stat Romgaz a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 5,85 miliarde lei, mai mare cu 43,6% faţă de anul 2020, în timp ce profitul net a urcat cu 52%, la 1,89 miliarde lei.

Producţia de gaze naturale estimată pentru anul 2021 a fost de 5,028 miliarde metri cubi, cu 508,8 milioane mc mai mare decât producţia realizată în anul anterior (+11,3%).

Compania a produs însă cu 31,7% mai puţină energie electrică, în cantitate de 640 GWh. 

Compania are o capitalizare de 15,41 miliarde lei şi circa 6.000 de angajaţi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite