Gazele din Marea Neagră şi culoarul interbalcanic prin Turcia-Bulgaria, soluţiile României pentru independenţa de gaz rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
exxon

Gazele din Marea Neagră şi culoarul interbalcanic prin Turcia-Bulgaria sunt soluţiile României pentru independenţa de gaz rusesc, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a subliniat că începând cu a doua jumătate a acestui an, primele gaze extrase din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport. 

"Acum e primăvară, e frumos, vin concediile, dar după concedii începe să se schimbe vremea, o să se răcească şi avem nevoie să dăm drumul la centrală. Trebuie să ne asigurăm că depozitele au minimum 80%

Comisia Europeană lucrează la un act normativ, anul acesta 80% minimum, de la anul viitor, toate statele membre care deţin depozite de gaze - 90% minimum - şi asta trebuie să fie prioritate zero pentru noi.

Începând cu sfârşitul anului trecut, România are un prim culoar de transport, interbalcanic, de a putea aduce gaze prin Turcia, Bulgaria, România. În Turcia putem aduce gaze LNG în porturile turceşti şi veni în România. De asemenea, putem aduce gazul din Azerbaidjan prin conducta TANAP şi sistemul turcesc. Asta este o rută de aprovizionare.

Sperăm ca acel interconector între Grecia şi Bulgaria să fie finalizat în această vară, toamnă, în aşa fel încât să putem avea încă un coridor, vertical, care poate aduce gaze din terminalele LNG din Grecia sau gazul azer din TANAP, apoi în TAP, pe la Giurgiu - Ruse, în România.

Deci în acest moment avem culoare de aprovizionare.

Din start (n.r., dependenţa de gazul rusesc) va fi mai mică anul acesta, pentru că, începând cu a doua jumătate a anului, primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul naţional de transport, vorbim de perimetrul celor de la Black Sea Oil & Gas, le-am făcut recepţia lucrărilor în urmă cu 2-3 săptămâni, se pregătesc să introducă gazele în sistemul naţional de transport, vorbim de circa 1 miliard de metri cubi anual.

În cursul lunii iulie vom avea practic primele gaze din Marea Neagră, într-o exploatare nouă. Deci vom avea o reducere a dependenţei mai mare de gaz rusesc numai din producţia internă.

Dacă vorbim de astăzi, de mâine, de perioada de primăvară, vară, chiar şi toamnă, producem mai mult decât consumăm. În momentul de faţă producem mai mult decât consumăm şi surplusul este introdus în depozit.

Dar la iarnă va trebui să importăm. Noi ne propunem să reducem cât mai mult dependenţa de gazul rusesc", a declarat Virgil Popescu, la TVR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite