Vîlceanu: Anul acesta ar trebui să tragem 6 miliarde de euro prin PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dan vilceanu

Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a afirmat miercuri că România va trage prin PNRR 6 miliarde de euro în acest an.

Ministrul Investiţiilor a prezentat stadiul îndeplinirii jaloanelor din PNRR, afirmând că la finalul anului trecut au fost 21 de jaloane care au fost închise, cu excepţia a trei jaloane legate de instrumente financiare, unde exista o discuţie între Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii, discuţiile fiind închise săptămânile trecute. 

”Prima cerere de plată pe care România o va depune cel mai probabil în luna mai, în mijlocul lunii mai, se referă la 2 miliarde din partea de grant şi aproximativ un miliard din partea de împrumut este legată de acele jaloane din decembrie şi nu de cele pe care trebuie să le închidem în luna martie”, a spus ministrul. 

Vîlceanu a arătat că în luna martie trebuie închise 24 de jaloane, care sunt în diverse stadii în acest moment. ”Nu există îngrijorări cu privire la atingerea acestora şi cred că ele vor fi închise, sunt diverse acte normative, în diverse stadii, pentru o parte din jaloane nu e nevoie de acte normative ci pur şi simplu de ordine de ministru”, a arătat el. 

Ministrul Vîlceanu a mai spus că, în principiu, pentru finalul lunii martie nu ar trebui să fie probleme. 

Următoarea cerere de plată care va fi deşpusă va fi undeva în luna octombrie, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene, el precizând că aceasta va avea 2 miliarde din granturi şi un miliard din împrumut. 

”Practic, noi anul acesta ar trebui să atragem din PNRR 6 miliarde de euro, în contul de la Banca Naţională”, a mai declarat Dan Vîlceanu. 

"Suntem într-un calendar, ne ţinem de el. În decembrie, toate ministerele şi-au făcut datoria, am avut jaloane închise şi la acelaşi lucru mă aştept de fiecare dată. (...) Prima cerere de plată pe care o vom depune în mai are legătură cu jaloanele închise în decembrie. (...) 

Nu sunt riscuri în acest moment, nu există niciun risc, cel puţin din analiza pe care o am, nu am văzut acest risc să nu putem depune cererea de plată în mai, aşa cum ne-am programat", a precizat Vîlceanu.

 El a adăugat că pentru celelalte jaloane care trebuie atinse pentru a efectua cererile de plată, dacă vor exista întârzieri, acesteia trebuie să fie rezolvate. 

 Potrivit lui Dan Vîlceanu, la Ministerul Dezvoltării jaloanele vor fi închise prin publicarea ghidurilor care deja au fost avizate de Ministerul Proiectelor Europene. 

 "Pe de o parte, PNRR-ul a fost aprobat de Consiliu în noiembrie, practic noi nu am avut la dispoziţie foarte mult timp să ne pregătim şi să începem implementarea. Apoi, pentru a putea implementa PNRR-ul a fost nevoie de acte normative pentru implementare şi aici mă refer la ordonanţa privind fluxurile financiare, formarea acelui comitet interministerial ş.a.m.d., care au fost acte normative pentru a putea implementa. După aceea, fiecare minister în parte să-şi producă documentele. 

A doua componentă este componenta de dialog cu Comisia, avem un dialog permanent şi cea mai mare parte din actele normative sau dintre demersurile pe care le fac ministerele trebuie să le înaintăm şi Comisiei pentru un feedback. La nivelul Comisiei există, de asemenea, o greutate în ceea ce priveşte răspunsul, pentru că acea echipă de la nivelul Comisiei Europene trebuie să gestioneze toate PNRR-urile din Europa. (...) Suntem în calendar", a explicat ministrul. 

Pe de altă parte, el a menţionat că există întârzieri în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene la nivelul mai multor ministere, deoarece "nu au avut o preocupare" în această direcţie. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite