VIDEO FOTO Cât te costă să închiriezi un elicopter. Oamenii de afaceri şi vedetele, clienţii fideli ai firmelor de taximetrie aeriană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri, managerii din multinaţionale şi vedetele sunt persoanele care apelează cel mai des la serviciile firmelor de taximetrie aeriană, adică închiriază elicoptere pentru a se deplasa dintr-un oraş în altul. Chiar dacă tarifele se ridică la 1.000-2.000 de euro pe oră, companiile specializate nu se plâng de lipsă de clienţi şi spun că au ocupate zi de zi toate aparatele de zbor, ca în zilele bune.

Primele firme de taximetrie aeriană, adică cele care asigură transport cu elicopterul, au apărut în România în 2004-2005, anii de boom economic. Afacerile lor erau atunci pe val, întrucât cererea era foarte mare. Apoi a venit criza, iar zborurile au fost tot mai rare. Acum, însă, cererea a crescut semnificativ, revenind la nivelul din 2006-2008. 

„Cererea este în creştere semnificativă faţă de 2010-2011 şi foarte aproape de nivelul înregistrat în 2007-2009. Sunt perioade în care nu facem faţă cererilor, mai ales vara. În fiecare zi avem curse cu toate elicopterele“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Ene, directorul general al companiei Dasson Helicopters, specializată în închirierea de elicoptere. 

Dan Ene spune că majoritatea clienţilor sunt oameni de afaceri din diferite domenii de activitate, angajaţi de top ai companiilor multinaţionale, personalităţi locale şi internaţionale şi vedete. Printre clienţi se numără şi oameni politici, dar mai rar. 

Loredana Groza, cântăreaţa de muzică pop, este una dintre persoanele care apelează la serviciile de taximetrie aeriană pentru a ajunge concertele pe care le are programate în aceeaşi zi, dar în locaţii diferite. „Uneori am câte trei concertepe zi, cu distanţe mari între oraşe. Câteodată am nevoie de elicopter. L-am folosit şi-l voi mai folosi în cazuri de urgenţă“, a declarat vedeta, în iunie, pentru publicaţia „Ring“. Pentru a închiria un elicopter, Loredana Groza plăteşte între 1.600 şi 2.000 de euro pe oră. 

De altfel, tarifele pentru astfel de servicii se situează în jurul acestor valori. Compania Dasson Helicopters percepe un tarif de 990 de euro pe oră pentru închirierea unui elicopter EC 120B şi 1.990 de euro pe oră pentru un AS 365N Dauphin sau pentru EC 135. Preţurile includ chiria, echipajul, combustibilul, asigurarea pasagerilor, însă nu includ TVA şi taxele de aeroport sau rută dacă este cazul. 

Firma Efly închiriază un elicopter Dauphin cu o capacitate de 10 locuri cu 1.600 de euro pe oră, un Bell 206 B3 cu 4 locuri VIP cu 750 de euro pe oră, iar un EC-120 cu 3 locuri cu 650 de euro pe oră. 

Întrucât anii de criză le-au afectat serios afacerile, taximetriştii aerieni şi-au diversificat oferta. Zboruri de agrement, cereri în căsătorire, aniversarea zilei de naştere, degustări de vin sau zboruri deasupra marilor oraşe sau deasupra obiectivelor turistice, cum ar fi Castelul Bran sau Castelul Peleş.  

De exemplu, dacă vrei să zbori deasupra Braşovului, a Cetăţii Râşnov, a castelului Bran şi Peleş, într-o călătorie de 40 de minute, trebuie să plăteşti de la 10.366 de lei pentru un grup de cinci persoane. 

Companiile oferă însă adevărate pachete turistice de lux prin care îţi asigură transportul cu elicopterul, dar şi cu limuzina. Pentru un zbor de la Bucureşti până pe domeniul Castelului Bran, cu o vizită privată la castel, urmată de o vizită la Castelul Peleş din Sinaia, prânz la cabana Vânătorilor şi transport cu limuzina de la domiciliu sau hotel la heliport şi înapoi, vei plăti peste 30.000 de lei pentru un grup de şapte persoane. Preţul include toate cheltuielile. Pachetul este oferit de compania Transylvania Live. 

Dacă vrei să ai parte de o degustare de vin în cramele româneşti, dar să ajungi acolo cu elicopterul, tariful pentru un grup de trei persoane pleacă de la 389 de euro de persoană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite