VIDEO Cel mai mare parc solar din România va fi deschis săptămâna viitoare la Isaccea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul viitor urmează să fie construite parcuri solare de aproape 100 MW FOTO Adevărul
Anul viitor urmează să fie construite parcuri solare de aproape 100 MW FOTO Adevărul

Peste 4.000 de gospodării se vor alimenta cu energie de la cel mai mare parc solar din România care urmează să fie pus în funcţiune săptămâna viitoare, la Isaccea, de firma RaRa Parc din Braşov. Parcul va avea o capacitate de 8,75 MW. Puterea cumulată a tuturor panourilor fotovoltaice instalate în România este de 13,1 MW.

Contractorul general al proiectului de la Isaccea este compania germană Gehrlicher Solar, iar parcul a fost instalat de firma Ra-Ra Parc, deţinută de trei persoane fizice - Emil Morariu (40% din părţile sociale), Doru Alin Plopeanu şi Răzvan-Constantin Neamţu (fiecare cu 30%).

Industria panourilor fotovoltaice s-a dezvoltat semnificativ în ultimul an în România şi este vazută de investitori ca un El Dorado.

Companiile investesc în energia produsă în panourile fotovoltaice atrase de sprijinul acordat de stat prin sistemul certificatelor vezi. Certificatele verzi sunt acordate gratuit producătorilor de energie regenerabilă, care le vând furnizorilor, obligaţi de legislaţie să le achiziţioneze în cote anuale.

Astfel, producătorii de energie regenerabilă câştigă de două ori, prin vânzarea electricităţii şi prin comercializarea certificatelor verzi. Costul de achiziţie a certificatelor verzi este transferat de către furnizori în facturile emise clienţilor finali.

Anul viitor ar urma să fie construite alte unităţi, de aproape 100 MW. Unul dintre acestea, cu o putere instalată de 12 MW, va începe să producă în primele zile din 2013, în Mehedinţi, în urma unei investiţii de 16,5 milioane de euro.



O altă companie care construieşte masiv parcuri solare în România este compania grecească Egnatia. Grecii de la Egnatia au în România contracte pentru construcţia mai multor parcuri de producţie a energiei în panouri fotovoltaice cu o putere totală de 35 MW, proiecte de 50 milioane de euro, şi estimează că anul viitor investiţiile în acest domeniu vor creşte semnificativ în toată ţara.

"Pentru anul viitor avem contracte fixe cu mai mulţi investitori pentru construcţia unor parcuri solare de 25 MW. La nivelul întregii pieţe, cred că anul viitor vor fi instalate panouri de 500-600 MW. Noi suntem pregătiţi să livrăm cel puţin 10% din acest total", a declarat directorul general al Egnatia România, Thomas Melitsis. Egnatia construieşte parcurile fotovoltaice pentru mai mulţi clienţi.

Costul investiţiei într-un MW instalat în panouri solare este de circa 1,5 milioane de euro, astfel că investiţia totală în unităţile pe care le cosntruieşte Egnatia se ridică la 50 milioane de euro.

Şi Hidroelectrica intră în hora fotovoltaicelor

Şi Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, vrea să intre pe segmentul producţiei de energie fotovoltaică, dar şi de energie eoliană, comandând mai multe studii de fezabilitate în acest sens.

În paralel, Hidroelectrica urmează să înceapă construcţia mai multor centrale hidro, investiţiile bugetate anul viitor pentru aceste proiecte fiind de 250-300 milioane euro.

"Am comandat mai multe studii de fezabilitate, vom prioritiza în 2013 doar investiţiile care se califică pe certificate verzi. Trebuie să ne maximizăm profiturile", a declarat recent avocatul Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Unul din parcurile fotovoltaice va fi amplasat în localitatea Tudor Vladimirescu, judeţul Brăila, valoarea contractului pentru studiul de fezabilitate fiind estimată la 220.000 lei, fără TVA.

În respectiva locaţie, compania vrea să dezvolte un parc fotovoltaic cu o putere instalată situată între 19 MW şi 26 MW. Investiţia într-un MW instalat în panouri fotovoltaice costă aproximativ două milioane de euro, dar Hidroelectrica deţine atât terenurile necesare, cât şi liniile de înaltă tensiune sau staţiile de distribuţie şi transformare, cu ponderea cea mai ridicată în totalul investiţiei, a precizat Borza.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite