„Vedetele“ afacerilor româneşti de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România virtuală generează vânzări de circa 300 de milioane de euro, iar specialiştii spun că ritmul de creştere de anul acesta va depăşi 20%. Magazinele de haine şi cele care oferă cupoane de reduceri sunt vedetele online-ului românesc în 2011, potrivit specialiştilor din piaţa de profil.

Despre Florin Grozea (solistul Hi-Q) lumea ştie că face muzică. Puţini au însă idee de faptul că el se numără printre cele câteva mii de români care construiesc propria afacere, pe internet. Încă din 2006, Florin de la Hi-Q a pus la bătaie câteva mii de euro şi a dat drumul site-ului eOk.ro, un mediu online special conceput pentru ca artiştii şi casele de discuri să promoveze şi să vândă muzică. „Împreună cu partenerii mei din companie am investit peste 200.000 de euro în aceşti aproape cinci ani. Nu am ajuns încă la break-even", povesteşte Florin Grozea, care precizează că „eOk.ro este un pariu personal şi nu o sursă de venituri".



Un alt proiect al său, moose.ro, un site destinat vânzării de mp3-uri, a capotat în plină criză, lovit de lipsa de încredere a românilor într-un astfel de produs. De altfel, încercările eşuate sunt regula pentru cei mai mulţi dintre antreprenorii de ocazie atraşi de mirajul minelor de aur de pe internet.

image

Citiţi şi:

Retailul online, noua „jucărie” a companiilor româneşti

Slobozia: Afaceri cu bijuterii handmade, rochii de mireasă sau animale exotice/ FOTO

Cum să faci o avere pe internet

Banii adevăraţi îi fac cei care mizează pe domeniile corecte şi care îşi calculează atent fiecare investiţie. Iar câştigătorii acestui an sunt cei care au pariat pe site-urile de reduceri şi pe magazinele online de modă.

Site-urile de reduceri, afacerea momentului

Pe o piaţă estimată la circa 1.500 de magazine online, prima jumătate a lui 2011 a mai adus încă aproximativ 50 de noi jucători. „Site-urile de reduceri au reprezentat, anul acesta, domeniul cel mai popular de intrare", ne-a declarat Marius Ghenea, preşedintele Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO). În acest model de business, proprietarii de afaceri de cumpărături colective obţin profit din comisionarea fiecărui voucher de reducere pe care reuşesc să îl vândă. Iar în ultimul an, românii au cumpărat astfel de vouchere în valoare de circa şase milioane de euro.

„Prin intermediul site-ului nostru comercianţii propun discounturi de minimum 50%, motivând astfel utilizatorii să le testeze serviciile sau produsele", ne-a explicat Alexandru Jijian, marketing manager Kuponiada.ro, unul dintre cele mai vechi site-uri de profil din România. Operaţii de mărirea sânilor, achiziţionarea de autovehicule, consultaţii astrologice sau vacanţe la Nisipurile de Aur se numără printre produsele şi serviciile cu discount generos cumpărate de români de pe acest site.

Internetul, noua Capitală a modei

O altă investiţie „vedetă" a acestui an este magazinul online de haine. Cumpărarea de îmbrăcăminte, încălţăminte sau accesorii de pe internet ia amploare şi în România. Marius Ghenea motivează succesul unor astfel de magazine: „Clienţii pot să probeze produsele după livrare şi, dacă nu sunt potrivite ca număr sau model, ele pot fi returnate la orice magazin online românesc în termen de 10 zile, iar banii sunt returnaţi integral cumpărătorului".

El îi atenţionează însă pe cei care cochetează cu ideea unui start-up pe piaţa online că, deşi investiţia iniţială într-un magazin virtual este mică, de numai câteva mii de euro, ei trebuie să ţină cont şi de cheltuielile de parcurs, care pot fi „de ordinul zecilor sau chiar al sutelor de mii de euro". În plus, amortizarea investiţiei se face foarte rar înainte de un an de la lansarea afacerii.

Comerţul românesc online, în cifre

- 1.500 de magazine online
- 300 de milioane de euro, valoarea comerţului online
- 20-25% creşterea pieţei de profil , estimată de ARMO pentru 2011

"Împreună cu partenerii mei din companie am investit peste 200.000 de euro în acești aproape cinci ani. Nu am ajuns încă la break-even."
Florin Grozea
solist Hi-Q

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite