"Vasile Africanul" – Viaţa de Hollywood a lui Frank Timiş, patronul minei din Burkina Faso de unde a fost răpit românul Iulian Gherguţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa lui Frank Timiş, validat de revista Forbes USA în 2011 drept al doilea cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, poate fi o sursă de inspiraţie pentru un film holywoodian. Fost traficant de droguri în adolescenţă, a ajuns mai apoi manipulator al Bursei londoneze şi vânător de resurse în Africa, scrie Adevărul Financiar.

Numele lui Frank (Vasile) Timiş, proprietarul minei de mangan din Tambao – Burkina Faso, de unde a fost răpit în week-end un ofiţer de securitate român, nu e pentru prima dată în centrul unei situaţii controversate.

Dimpotrivă, în ultimii 20 de ani Frank Timiş a ţinut prima pagină a presei internaţionale cu scandaluri financiare şi din viaţa personală, notează adevarulfinanciar.ro.

Numele său a devenit cunoscut în România în 1995, când a cumpărat a plătit statului român 3 milioane de dolari pentru dreptul de exploatare al aurului de la Roşia Montană.

Două decenii mai târziu, localitatea din Apuseni este sinonimul celui mai mare scandal de poluare cu cianuri din Europa.

Tocmai din această cauză, proiectul aurifer nu a primit undă verde de la autorităţi nici în acest moment.

Citiţi mai mult pe această temă în Adevărul Financiar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite