Utilizatorii de servicii financiare vor cere autorităţilor să crească contribuţia la Pilonul II

0
0
Contribuţia la pilonul II de pensii va creşte cu 0,5% în 2010

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) spun că modificarea procentului de contribuţie la Pilonul II va afecta standardul de viaţă la pensie a milioane de români şi că statul român şi-a asumat obligaţia legală de a majora nivelul contribuţiei pentru Pilonul II până la 6%.

Consiliul Director al Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) dezaprobă modul în care Guvernul a modificat procentul de contribuţie pentru Pilonul II al sistemului de pensii, scăderea de la 5,1% la 3,75% urmând să reducă în viitor pensiile administrate privat ale unui număr extrem de mare de participanţi. 

„Constatăm cu regret că autorităţile au ignorat interesele participanţilor, preferând să adopte o soluţie nefericită, care va afecta standardul de viaţă la pensie a milioane de români”, se arată în comunicatul asociaţiei.

Amintind că statul şi-a asumat obligaţia legală de a majora nivelul contribuţiei pentru Pilonul II până la 6%. AURSF susţine că va întreprinde toate demersurile legale pe care le va considera necesare şi oportune pentru a determina autorităţile să reconsidere această decizie, în sensul majorării cotei de contribuţie până la un nivel care să asigure cel puţin menţinerea contribuţiilor la nivelul existent până la momentul adoptării ordonanţei de urgenţă. 

„AURSF solicită autorităţilor să rezolve de urgenţă şi alte aspecte de maximă importanţă rămase nerezolvate, printre care amintim stabilirea unui calendar strict pentru adoptarea legii privind plata pensiilor administrate privat, amânată de mulţi ani, precum şi identificarea de măsuri pentru încurajarea participanţilor noi care intră în sistem să opteze pentru un fond de pensii administrat privat şi nu să fie repartizaţi aleatoriu, aşa cum se întâmplă în prezent', menţionează sursa citată.

Actul normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% a fost aprobat miercuri în Guvern.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite