UPDATE Romgaz păsuieşte ELCEN până joi pentru plata unei părţi din datoria de 319 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de la RADET şi are, la rândul său, datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii furnizori    FOTO Mediafax
ELCEN are de recuperat 3,6 miliarde de la RADET şi are, la rândul său, datorii de 1,6 miliarde de lei către proprii furnizori    FOTO Mediafax

Reîncepe scandalul apei calde: Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul apei calde din Bucureşti, trebuie să plătească astăzi o sumă de şase milioane de lei din datoria de 319 milioane de lei către Romgaz. Aceasta a dat termen ELCEN până joi, în condiţiile în care Guvernul trebuie să adopte cadrul legal prin care Primăria Capitalei poate plăti în avans subvenţiile către RADET. Mai departe, aceasta va plăti ELCEN, care va plăti apoi Romgaz.

UPDATE Proiectul de ordonanţă este realizat de către Ministerul Dezvoltării şi se află în acest moment pe circuitul de avizare, urmând a fi aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri. Acesta reglementează modul în care Primăria Capitalei va putea plăti în avans subvenţiile către RADET, în sumă de 193 de milioane de lei. Ulterior, aceasta va putea plăti către ELCEN o parte din facturi, iar aceasta din urmă va putea achita gazele către Romgaz.

Reamintim, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), distribuitorul agentului termic din Bucureşti, a solicitat recent intrarea în insolvenţă, din cauza datoriilor de 3,6 miliarde de lei către ELCEN. Ca urmare a acestui fapt, şi ELCEN a fost forţată să ceară protecţia asupra creditorilor, compania având la rândul său datorii de 1,6 miliarde de lei. Cererile celor două societăţi vor fi dezbătute pe 5, respectiv, 6 octombrie de către Tribunalul Bucureşti.

Ulterior, Romgaz a anunţat că, din cauza insolvenţei, ELCEN, va sista furnizarea gazelor către aceasta. Între timp, s-a găsit o soluţie de avarie, respectiv plata unei sume de bani provenită din bonusul de cogenerare pe care ELCEN îl primeşte de la Transelectrica.

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a anunţat că până la finele anului va livra o sumă de 193 de milioane de lei către RADET, iar aceasta mai departe va face plăţi către ELCEN. Ulterior, producătorul de energie termică îşi va plăti furnizorii. 

Lanţul datoriilor

ELCEN deţine patru termocentrale situate în Bucureşti, respectiv CET Vest, CET Sud, CET Progresu şi CET Grozăveşti, plus o uzină de reparaţii. Compania este cel mai mare producător de energie termică din ţară, cu o cotă de 40% şi asigură 90% din producţia de agent termic din Bucureşti, dar şi 4,8% din producţia naţională de electricitate. În total, termocentralele companiei au o capacitate instalată de 1.286 MW, în vreme ce puterea termică instalată este de 5.634 MWt. Acţionarii săi sunt Ministerul Energiei – 97,51% şi Romgaz – 2,49%.

Din datoriile sale de 1,6 miliarde de lei, ELCEN trebuie să dea Fiscului circa 800 de milioane de lei, 300 de milioane de lei către Romgaz, 155 de milioane către Distrigaz Sud, 90 de milioane de lei către Transgaz, în vreme ce băncile au de recuperat 243 de milooane.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România, având 987 de kilometri de conducte termice primare şi 2.964 de kilometri de conducte secundare. Regia asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. Aproximativ 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii). Mai exact, 565.000 de apartamente sunt racordate la RADET, iar în acestea traiesc 1,25 milioane de oameni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite