UPDATE Americanii Alvin Roth şi Lloyd Shapley au câştigat Premiul Nobel pentru Economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţarea câştigătorilor în cadrul conferinţei Academiei Regale Suedeze pentru Ştiinţe.                       FOTO Mediafax/ AFP
Anunţarea câştigătorilor în cadrul conferinţei Academiei Regale Suedeze pentru Ştiinţe.                       FOTO Mediafax/ AFP

Cei doi economişti au primit prestigiosul premiu datorită impactului pe care studiile lor le-au avut asupra Sănătăţii şi Educaţiei. Ei au pus bazele sistemului care permite identificarea donatorilor de organe compatibili cu pacienţii.

Roth şi Shapley sunt consideraţi adevăraţi pionieri în economie pentru impactul pe care munca lor l-a avut în elaborarea sistemului de donare de organe. Practic, cei doi au elaborat un sistem de conectare a agenţilor economici, însă programul a fost aplicat cu succes şi în domeniul donării de organe. 

Shapley, în vârstă de 89 de ani, este considerat unul dintre experţii ”teoriei jocului” în economie, a comparat diferite metode de conectare şi a identificat modalităţi de a se asigura că aceste conexiuni rezultate sunt acceptabile pentru toate părţile. 

Roth, în vârstă de 60 de ani, s-a folosit de rezultatele lui Shapley pentru a realiza o serie de studii empirice care au condus la reformarea mai multor instituţii. El a pus bazele unui program care ajută pacienţii care au nevoie de transplanturi de rinichi să găsească donatori compatibili. Sistemul său a fost folosit şi pentru a elabora un program prin care elevii sunt repartizaţi în unităţile de învăţământ. 

Cei doi economişti vor împăţi premiul, în valoare de 1,2 milioane de dolari (aproximativ 930.000 de euro). 

***

Astăzi a avut avea loc decernarea Premiului Nobel pentru Economie. Printre favoriţi s-au mai numărat  Kenneth Rogoff, Carmen Reinhart şi Robert Shiller din Statele Unite ale Americii şi Angus Deaton şi Sir Tony Atkinson din Marea Britanie.

Un economist a cărui activitate a răspândit lumină asupra evenimentelor contemporane, Kenneth Rogoff este economist şi profesor la Universitatea Harvard. El a lucrat în cadrul Fondului Monetar Internaţional (FMI). 

Rogoff şi Carmen Reinhart au publicat un studiu de o importantă influenţă referitor la criza datoriilor suverane, „This time is different“ (De data aceasta este diferit), volum care a făcut dovada a 800 de ani de crize economice şi de crahuri. Ei au constatat, printre alte aspecte, că odată ce o ţară ajunge la o datorie naţională de 90% din Produsul Intern Brut (PIB), este clar că există probleme – o observaţie confirmată recent, printre altele, şi de experienţa Greciei.

Activitatea Carmen Reinhart a avut în prim-plan subiecte precum macroeconomia şi finanţele internaţionale, printre care se numără fluxurile de capital internaţional, controlul capitatului, preţurile de bunuri şi inflaţia, criza datoriilor suverane, crahurile actuale. 

Zvonurile din cercurile academice au sugerat că Angus Deaton, un britanic stabilit la Princeton, şi Sir Tony Atkinson, de la Facultatea Nuffield, din cadrul Universităţii Oxford, ar putea fi în atenţia comitetului pentru acordarea Premiului Nobel pentru activitatea depusă referitor la inegalitatea economică. Atkinson a efectuat o activitate minuţioasă de studiu, începută din 1970, cu privire la cine câştigă şi cine deţine în Marea Britanie, ceea ce înseamnă şi ceea ce poate fi făcut în această privinţă. 

Separat, Deaton foloseşte dovezi ale sondajelor pe baza cărora examinează legătura dintre venit, sănătate şi prosperitate de-a lungul întregii planete. Studierea extinderii „prăpastiei“ dintre bogaţi şi săraci a fost un subiect relativ necăutat al economiei pe o perioadă de mai mulţi ani. Dar, recent, distribuţia veniturilor a ajuns să fie considerată - de către Organizaţia pentru Cooperarea şi Dezvoltarea Economică (OCDE) şi de către FMI – drept un indicator pentru redresarea economică şi poate chiar o cauză a crizei.

Americanul Robert Shiller de la Universitatea Yale este unul dintre puţini economişti care poate afirma ca a anticipat spargerea bulei dotcom şi prăbuşirea sectorului imobiliar – prognozate în cartea sa „Irrational Exuberance“ (Exuberanţă Iraţională). În contrast cu mulţi economişti din ”turnul de fildeş”, Shiller a transformat o parte dintre teoriile sale în numerar, proiectând un indice pentru preţul locuinţelor, alături de colegul său Karl Case.

Indicele Case-Shiller, care foloseşte vânzări repetate ale aceloraşi proprietăţi pentru a scoate la iveală schimbările de preţuri, a fost cumpărat tot de agenţia de rating Standard&Poor's. Shiller este citat în mod regulat precum un expert în piaţa imobiliară, despre care consideră că încă nu a coborât la cel mai jos nivel posibil. Cea mai recentă carte a sa, „Finance and the Good Society“ (Finanţe şi o societate bună), are în vedere beneficiile inovaţiei financiare – un mesaj dur de a vinde în actualul climat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite