Ungureanu: Oficiul Spălării Banilor şi ANAF să aducă bani la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut conducerii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor să se implice mai eficient în combaterea criminalităţii organizate pentru a majora veniturile bugetare. Şeful Guvernului nu a uitat să precizeze că o astfel de solicitare vizează şi ANAF.

"Guvernul s-a angajat la combaterea criminalităţii organizate, orientându-se în special spre combaterea evaziunii fiscale, pentru că este o sursă de alimentare bugetară pe care noi considerăm că nu o valorificăm suficient. Nu spun aceasta numai pentru că în sală este şi domnul (nr. - Sorin Blejnar, şeful ANAF) Blejnar, ci pentru că trebuie să se ştie foarte bine că aşteptăm performanţe", a spus Ungureanu, la prezentarea Raportului de activitate a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor pe anul 2011.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

El a declarat atunci că impunerea unui plafon ridicat de venituri obţinute într-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcană" pentru demiterea şefului ANAF, ci o metodă prin care va fi stabilită eficienţa fiecărei persoane implicate.

Criminalitatea organizată nu are cum să dispară, trebuie limitată

Pe de altă parte, Ungureanu a spus că Guvernul nu îşi face iluzii privind dispariţia criminalităţii organizate, deoarece nu dispune de suficiente instrumente împotriva "naturii umane", şi poate doar spera ca va limita infracţiunile la un nivel minim ca impact social.

În opinia premierului, criminalitatea organizată s-a dezvoltat ca efect al libertăţii de mişcare, iar infractorii învaţă foarte repede să profite de fiecare fisură a sistemului juridic, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor fiind obligat să intervină în aceste cazuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite