Ungaria şi România, ţările cu cea mai ieftină băutură din UE. Unde costă cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Preţul băuturilor alcoolice în întreaga UE a fost, anul trecut, de peste două ori şi jumătate mai mare în statul cu cele mai scumpe băuturi, Finlanda, decât în cel cu băuturile cele mai ieftine, Ungaria, arată datele publicate, luni, de Eurostat.

Potrivit sursei citate, dacă media europeană a preţului alcoolului este 100, cel mai scump alcool (băuturi spirtoase, vin şi bere) era în Finlanda (indice de 193), urmat de Irlanda (180) şi Suedia (166).

La capătul opus, statele cu cea mai ieftină băutură pe piaţă (de peste două ori mai ieftină) erau Ungaria (cu un indice al nivelului preţurilor de 73) şi România (74), mai arată Eurostat.

În 2019, preţul băuturilor alcoolice a fost cel mai scăzut în România (cu un indice al nivelului preţurilor de 76), urmată de Bulgaria (79) şi Ungaria (80).

Conform datelor Eurostat, în 2020, preţurile pentru alimente şi băuturi nealcoolice din Danemarca au fost cu 29% peste media UE, în timp ce în România erau cu 34% sub media UE.

Alcoolul a avut un preţ cu 93% peste media UE în Finlanda, în timp ce în Ungaria preţul a fost cu 27% sub. Pentru tutun, cele mai mari preţuri au fost observate în Irlanda (cu 121% peste media UE), în timp ce cele mai mici au fost înregistrate în Bulgaria (cu 50% sub).

În grupul celor 37 de ţări participante la sondajul Eurostat, Elveţia este ţara cu cele mai mari preţuri la alimente, Norvegia pentru băuturile nealcoolice şi alcoolice şi Irlanda pentru tutun. Din statele membre UE, Danemarca este cea mai scumpă ţară pentru alimente, Finlanda pentru băuturile nealcoolice şi alcoolice şi Irlanda pentru tutun. 

La polul opus, Turcia este cea mai puţin costisitoare ţară din toate cele 37 pentru produse alimentare, băuturi nealcoolice şi tutun, Ungaria pentru băuturi alcoolice. 

În rândul statelor membre UE, cele mai mici preţuri pentru alimente şi băuturi nealcoolice se observă în România. Băuturile alcoolice sunt cel mai puţin costisitoare în Ungaria, tutunul este cel mai puţin costisitor în Bulgaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite