Ungaria se opune sancţiunilor asupra energiei nucleare ruseşti. „Încalcă reglementările europene”

0
Publicat:

Ungaria s-a opus, luni, impunerii oricărei sancţiuni de către Uniunea Europeană care ar afecta cooperarea nucleară cu Moscova, în urma consultărilor din acest weekend de la Bruxelles referitoare la adoptarea unor noi măsuri, relatează AFP.

Ungaria se opune noilor sancțiuni UE, Foto: EPA-EFE
Ungaria se opune noilor sancțiuni UE, Foto: EPA-EFE

,,Din păcate, unele entităţi din cadrul UE (...) încearcă în continuare să pună obstacole în calea investiţiilor nucleare”, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, în cadrul conferinţei generale anuale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Viena, informează News.ro.

Potrivit lui Szijjarto, acestea sunt ,,atacuri la suveranitatea” Ungariei, care beneficiază de derogări de la embargoul european pe petrol şi evită orice alte sancţiuni energetice, chiar indirecte (construcţii, inginerie sau servicii IT).

Este ,,o linie roşie”, a insistat oficialul, adăugând că astfel de măsuri încălca reglementările europene.

Ungaria urmează să înceapă în curând lucrările la două noi reactoare nucleare, în colaborare cu gigantul rus Rosatom.

Întreruperea cooperării nucleare cu Rusia este cerută de ţările care preferă sancţiuni drastice - ţările baltice, Polonia şi Irlanda - dar nu se ajunge la un consens la nivelul Uniunii, potrivit unei surse diplomatice europene.

Bulgaria, care nu mai primeşte gaz rusesc, este şi ea îngrijorată: singura sa centrală nucleară produce aproximativ o treime din energia electrică a ţării.

În plus, premierul naţionalist Viktor Orban, care este nerăbdător să menţină legături strânse cu Moscova, a criticat din nou strategia UE luni, în contextul inflaţiei în creştere.

,,Europa s-a împuşcat în picior (...) Un pitic impune sancţiuni unui gigant, în timp ce sancţiunile pot funcţiona doar dacă sunt aplicate invers”, a declarat Orban la Budapesta, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului.

În urmă cu câteva zile, Orban a declarat în fața partidului său de guvernământ Fidesz că UE ar trebui să renunțe la sancțiunile impuse Rusiei, și că astfel prețurile gazelor ar scădea imediat cu 50%, conform Reuters.

Totodată, la reuniunea miniștrilor de Energie din blocul comunitar ce a avut loc în data de 9 septembrie la Bruxelles, Ungaria s-a opus propunerii care presupunea introducerea unui plafon maxim al prețului plătit pentru gazele naturale importate din Rusia.

Plafonarea prețurilor este o sancțiune energetică ascunsă. Am spus clar că nici noi nu suntem dispuși să negociem sancțiuni energetice”, a scris oficialul pe pagina sa de Facebook, cu referire la faptul că guvernul de la Budapesta anunțase încă de pe 24 august că nu este dispus nici măcar să stea la masa discuțiilor în ceea ce privește impunerea unor noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

La sfârșitul lunii august, Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite