Ungaria: Plafonarea prețurilor trebuie eliminată - explicațiile ministrului Economiei

0
Publicat:

Plafonarea preţurilor în Ungaria va trebui eliminată, deoarece costă mult mai mult menţinerea acesteia, în condiţiile în care preţurile ridicate devin permanente, a afirmat Marton Nagy, ministrul Dezvoltării Economiei, la postul de radio Inforadio.

Viktor Orban a dispus in iunie prelungirea măsurii de plafonare a prețurilor. Foto Profimedia
Viktor Orban a dispus in iunie prelungirea măsurii de plafonare a prețurilor. Foto Profimedia

În 16 iunie, Guvernul de la Budapesta anunţa că a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili. În noiembrie, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. De asemenea, în februarie au fost plafonate preţurile unor alimente de bază, în timp ce dobânzile la creditele ipotecare sunt îngheţate până la finalul anului.

Marţi, Barnabas Virag, adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Ungariei (NBH), a declarat că este dificil de estimat când va ajunge inflaţia la cel mai ridicat nivel, dar a avertizat că în următoarele luni creşterea preţurilor va continua.

În iulie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 16,7%, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.

Gergely Gulyas, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a estimat recent că Guvernul va lua o decizie privind menţinerea plafonării preţurilor în Ungaria în următoarele săptămâni.

Nagy a declarat că Guvernul va lua în considerare nivelul inflaţiei şi sustenabilitatea fiecărei plafonări de preţ înainte de a decide viitoarele măsuri.

"Mai devreme sau mai târziu, va trebui să eliminăm plafonarea preţurilor în Ungaria, deoarece nu este favorabilă pieţei, ci este o măsură contra pieţei ... problema este cât de rapid şi în ce mod vor fi restabilite preţurile de piaţă", a adăugat ministrul Dezvoltării Economiei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite