Un constructor riscă închisoarea pentru că nu a plătit contribuțiile la pensii ale angajaților

0
Publicat:

Un constructor din București a fost amendat de ANAF după ce, în urma controalelor, s-a stabilit că nu a plătit contribuțiile angajaților, inclusiv cele aferente sistemului public de pensii.

Bloc în construcții
Un constructor a fost amendat pentru că nu a plătit contribuțiile angajaților. Foto Pixabay

În perioada iunie 2024 – decembrie 2024, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au desfășurat o acțiune de control asupra unui operator economic ce activează în domeniul lucrărilor de construcții, cu sediul în municipiul București.

Controlul a avut ca obiect verificarea modului de înregistrare a veniturilor și a respectării obligațiilor fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii, contribuțiile sociale, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată (TVA).

În urma verificărilor, s-au constatat diferențe semnificative între veniturile declarate și cele efectiv realizate, precum și faptul că societatea nu a achitat impozitele și contribuțiile reținute de la salariați, diminuându-se astfel stagiul de cotizare al angajaților la sistemul public de pensii.

Ca urmare a neregulilor identificate, au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 1.221.285 lei, reprezentând TVA și impozite.

Inspectorii antifraudă au inițiat demersurile necesare pentru sesizarea organelor de urmărire penală, în vederea analizării aspectelor constatate și aplicării măsurilor legale corespunzătoare.

Pedeapsa cu închisoarea între 1 și 5 ani

Amintim că, începând cu luna martie 2022, reținerea și neplata impozitului pe venit, a contribuțiilor la pensii și sănătate în termen de 60 de zile de la data scadentă, constituie infracțiunea de evaziune fiscală.

Art. 6 din ordonanța dată în 2022 prevede: „Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Prevederea se aplică din martie 2022 și stipulează că limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani. În cazul unei astfel de infracțiuni, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro și este recuperat, fapta este sancționată doar cu amendă, în timp ce dacă prejudiciul este între 50.000 de euro și 100.000 de euro, se poate sancționa cu amendă sau cu închisoare. Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite