Prejudiciu de 3 milioane de lei creat de o firmă de ridesharing din București. Compania nu plătea contribuțiile angajaților
0Inspectorii Direcţiei generale antifraudã fiscalã (DGAF) au verificat o companie de ridesharing din București, descoperind că firma a creat statului un prejudiciu de 3 milioane de lei.

„Inspectorii DGAF au constatat cã în perioada iulie 2022 - octombrie 2024, societatea utiliza forţa de muncã fãrã întocmirea documentelor legale de angajare şi fãrã plata contribuţiilor la bugetul de stat.
De asemenea, sumele de bani încasate de la operatorii platformelor online au fost transferate din conturile societãţii în conturile personale ale administratorului, de unde ulterior au fost fãcute plãţi cãtre salariaţi (şoferi).
În vederea recuperãrii prejudiciului cauzat bugetului de stat în cuantum de 3.050.403 lei, vor fi sesizate organele de urmãrire penalã, în conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale”, a transmis, miercuri, ANAF, într-un comunicat de presă.
La 19 martie, ANAF a publicat un ordin în Monitorul Oficial, ce urmează să fie aplicat din data de 18 mai 2025, ceea ce înseamnă că Declarația 397 va fi depusă începând cu luna iunie pentru activitatea lunii precedente. Acest ordin viează companiile de ridesharing
Potrivit acestui ordin, toate companiile de ridesharing care operează în România - Uber, Bolt, Black Cab, GoCab, Blue, Elec și WhiteCab - vor fi obligate să raporteze lunar ANAF datele șoferilor, kilometri parcurși și banii încasați.
Declarația 397 va conține următoarele informații:
- Date despre firmele care operează pe platforme Informații despre mașinile utilizate
- Sumele încasate pentru curse
- Kilometri parcurși
- Date personale ale șoferilor (nume și CNP)
Declarația 397 poate fi văzută AICI