Ultima zi pentru a cere amânarea ratelor la credite este 14 mai. Ce pot face clienţii care au solicitat facilităţile băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima zi pentru a solicita amânarea ratelor la credite este 14 mai, aminteşte Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Instituţia vine cu clarificări şi pentru clienţi care au solicitat suspendarea ratelor prin ofertele proprii ale băncilor, înainte ca ordonanţa Guvernului să intre în vigoare.

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, FNGCIMM reaminteşte că debitorii trebuie să trimită creditorilor solicitări  cel mai târziu până la data de 14 mai 2020 inclusiv şi să îndeplinească condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020.

FNGCIMM doreşte să îi înştiinţeze pe clienţii băncilor partenere, care au obţinut suspendarea obligaţiilor de plată scadente în baza normelor băncilor, în acord cu creditorii, înainte de apariţia OUG nr.37/2020, că pot solicita, printr-o nouă cerere, aceleaşi condiţii de suspendare a plăţilor în baza prevederilor OUG 37/2020 pentru a prelungi cu până la 9 luni amânarea plăţilor.

Această prelungire se va realiza în acord cu creditorii şi numai dacă debitorul se încadrează în prevederile OUG nr.37/2020.

În cazul clienţilor care au depus solicitări în baza normelor şi ofertelor proprii ale băncilor înainte de aprobarea OUG 37/2020, amânarea ratelor va fi decisă de băncile comerciale în conformitate cu acele oferte.

FNGCIMM afirmă însă că nu poate oferi garanţii pentru amânarea ratelor bancare prin OUG 37/2020 decât pentru acele scadenţe pentru care a fost depusă o cerere de amânare ulterioară datei de intrare în vigoare a actului normativ.

FNGCIMM precizează că mai multe instituţii de credit au informat în mod corect clienţii care au depus solicitări înainte de intrarea în vigoare a OUG 37/2020, că pentru a beneficia de suplimentarea perioadei de amânare faţă de ofertele băncilor va fi nevoie de o nouă cerere, care trebuie depusă până la data de 14 mai.

În cazul în care aceşti clienţi nu vor depune o nouă solicitare, vor putea obţine amânări la plata ratelor doar pentru scadenţele pe care le-au oferit băncile înainte de apariţia OUG 37/2020.

Aceste precizări vin să clarifice mai multe probleme ridicate de către clienţii băncilor pe platforma de sesizări pusă la dispoziţie de către Ministerul Finanţelor Publice.

Condiţiile de acordare a scrisorilor de garanţie emise în favoarea creditorilor, referitoare la criteriile care trebuie îndeplinite cumulativ de către creditul ipotecar pentru care se solicită garantarea sunt:

- Creditul  a fost acordat până la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Data scadenţei finale a obligăţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractul de credit, este      ulterioară datei de 30 martie 2020, inclusiv;

- Creditul nu a fost declarat cu scadenţă anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Debitorul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligaţiilor restante până la data solicitării suspendării obligaţiei de plata, în condiţiile prevăzute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

FNGCIMM este mandatat de Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, să emită Scrisori de garanţie, prin care se obligă să plătească sumele garantate, la prima şi simpla cerere a creditorului, până la limita valorii scrisorii de garanţie, în cazul în care debitorul/debitorii nu şi-a/şi-au îndeplinit obligaţiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobânzilor eşalonate.

FNGCIMM a încheiat convenţii de garantare cu un număr de 29 de finanţatori, în scopul acordării unor facilităţi de garantare pentru dobânzile eşalonate pentru creditele ipotecare acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare persoanelor fizice, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020. Lista completă cu instituţiile bancare care permit suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în baza OUG 37/2020, poate fi consultată pe site-ul www.fngcimm.ro.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite