UE vrea să pună capăt distrugerii hainelor nevândute. Care ar putea fi noile obligații pentru companii

0
Publicat:

Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au încheiat, marți, un acord pentru interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute, subliniind angajamentul crescut pentru economia circulară și durabilitate.

UE vrea să încurajeze repararea și reciclarea hainelor FOTO Shutterstock
UE vrea să încurajeze repararea și reciclarea hainelor FOTO Shutterstock

În plus, au convenit să transforme produsele sustenabile în noua normă în cadrul UE, promovând durabilitatea și facilitând repararea și reciclarea acestora, potrivit AFP.

La 30 martie 2022, Comisia Europeană a propus Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile (ESPR), în cadrul Planului de acțiune al Comisiei privind economia circulară, parte a Pactului verde european.

Noul regulament acoperă o gamă largă de măsuri, menite să combată practicile distructive și dăunătoare mediului în ceea ce privește produsele nevândute.

Noile măsuri pentru sustenabilitate

O modificare semnificativă este interzicerea directă a distrugerii articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte nevândute, cu excepții pentru întreprinderile mici și o perioadă de tranziție pentru cele mijlocii. Alte sectoare ar putea urma această interdicție în viitor, dacă este necesar.

De asemenea, companiile mari sunt acum obligate să divulge, anual, câte produse nevândute elimină și motivele, o măsură menită să descurajeze această practică dăunătoare.

„A venit timpul să punem capăt modelului "atrage, fabrică, aruncă," care este atât de nociv pentru planetă, sănătate și economie. Noile produse vor fi concepute pentru a aduce beneficii tuturor, respectând planeta și protejând mediul”, a declarat Alessandra Moretti, raportor al grupului S&D.

Deși acordul a fost salutat pentru angajamentul său față de durabilitate, Patronatul European a exprimat îngrijorare cu privire la noile constrângeri administrative.

Markus Beyrer, director general la BusinessEurope, a subliniat că regulamentul ar putea crea o piață solidă pentru produsele circulare, dar că cerințele de informații ar putea genera costuri suplimentare pentru companii.

Textul, care a fost subiectul negocierilor timp de mai multe luni, trebuie să fie adoptat oficial de eurodeputați în sesiune plenară și de statele membre ale UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite