UE reglementează activitățile celor care lucrează pentru platforme de food delivery

0
Publicat:

Miniştrii Muncii şi Afacerilor Sociale din Uniunea Europeană au ajuns luni la un acord privind reglementările care determină când muncitorii care lucrează la platforme precum Uber Eats şi Glovo ar trebui să fie trataţi ca angajaţi.

foto livrator de măncare
UE reglementează activitățile celor care lucrează pentru platforme de food delivery

"Condiţii mai bune de muncă pentru cei care ne livrează acasă mâncarea!", se arată într-o postare a preşedinţiei belgiene a UE pe reţeaua X (fosta Twitter). Oficialii belgieni au mediat discuţiile care au dus luni la adoptarea legislaţiei.

Directiva lucrătorilor de pe platforme va clasifica muncitorii din aşa numita economie informală (gig-economy) ca angajaţi în cazurile în care platformele controlează factori cum ar fi suma câştigată de muncitorii pentru orele lucrate sau supervizează electronic performanţele lor.

Încercarea Europei de a da mai multe drepturi lucrătorilor de la Uber Eats, Glovo,  şi alte platforme online s-a soldat cu un nou eşec în februarie, după ce Franţa şi alte trei state membre UE s-au abţinut de la vot. Eşecul în adoptarea directivei ar fi lăsat un număr de aproximativ 40 de milioane de lucrători din sectorul informal din Europa la mâna diferitelor reguli şi într-o situaţia de incertitudine juridică.

Belgia a negociat în numele guvernelor UE. Reglementarea trebuie adoptată de Parlamentul European.

Proiectul de reglementare anunţat de Comisia Europeană la finalul lui 2021 ar fi primul la nivel global şi face parte din legislaţia menită să asigure condiţii de egalitate între afacerile online şi cele tradiţionale.

Comisia Europeană a informat că reglementările se vor aplica celor aproximativ 4,1 milioane dintre cei 28 de milioane de angajaţi ai platformelor online din UE. 

Acum mai puțin de un an, Noi reguli europene au fost puse la punct luni pentru lucrătorii din companii precum Uber, Bolt sau Glovo, acestea presupunând inclusiv restricții, ceea ce a stârnit nemulțumirea firmelor.

Proiectul de reguli anunțat de executivul UE la sfârșitul anului 2021 ar fi o premieră globală și face parte dintr-o serie de legislații menite să asigure condiții de concurență echitabile între afacerile online și cele tradiționale. 

„Așa cum au demonstrat multe țări din Europa, există modalități mai bune de a susține valorile sociale europene fără a elimina independența și flexibilitatea pe care majoritatea lucrătorilor platformei spun că le doresc”, a declarat la acel moment vicepreședintele Uber Anabel Diaz Calderon într-un comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite