UE ia măsuri pentru ca băncile să poată da mai uşor împrumuturi pentru gospodării şi firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valdis Dombrovskis: „Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să facă faţă consecinţelor economice provocate de coronavirus” FOTO Shutterstock
Valdis Dombrovskis: „Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să facă faţă consecinţelor economice provocate de coronavirus” FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a adoptat marţi un pachet bancar care va facilita acordarea de împrumuturi bancare gospodăriilor şi întreprinderilor din întreaga Uniune Europeană.

Scopul este de a garanta că băncile pot acorda în continuare împrumuturi pentru a sprijini economia şi a contribui la atenuarea impactului economic semnificativ al coronavirusului. Pachetul include o comunicare interpretativă privind cadrele contabile şi prudenţiale ale UE, precum şi soluţii rapide pe termen scurt, prin modificarea normelor bancare ale UE.

„Datorită normelor instituite în urma crizei financiare, băncile sunt acum mai reziliente şi mai bine pregătite pentru a face faţă şocurilor economice. Comunicarea adoptată astăzi reaminteşte că normele UE le permit băncilor şi autorităţilor lor de supraveghere să acţioneze într-un mod flexibil, dar responsabil, în situaţii de criză economică pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi al întreprinderilor, în special al întreprinderilor mici şi mijlocii. Regulamentul adoptat astăzi cuprinde o serie de modificări specifice care vor maximiza capacitatea instituţiilor de credit de a acorda împrumuturi şi de a absorbi pierderile provocate de pandemia de coronavirus, asigurând, în acelaşi timp, menţinerea rezilienţei”, afirmă reprezentanţii Comisiei Europene.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a declarat: „Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile să facă faţă consecinţelor economice provocate de coronavirus. Iar sectorul bancar poate ajuta foarte mult în acest sens. Utilizăm întreaga flexibilitate oferită de normele bancare ale UE şi propunem modificări legislative specifice pentru a le permite băncilor să furnizeze în continuare lichidităţi, astfel încât gospodăriile şi întreprinderile să poată obţine finanţarea de care au nevoie. De asemenea, voi lansa în curând mese rotunde care să reunească grupurile de consumatori şi de întreprinderi cu sectorul financiar, astfel încât să putem răspunde celor mai urgente nevoi cu care se confruntă cetăţenii şi întreprinderile noastre.”

Comisia va lansa discuţii cu sectorul financiar european pentru a analiza modalităţile în care poate elabora bune practici care să ofere un sprijin suplimentar cetăţenilor şi întreprinderilor. Răspunsul UE la această criză trebuie coordonat pentru a se evita fragmentarea naţională şi a se asigura condiţii de concurenţă echitabile.

Modificări specifice ale normelor bancare

Comisia a propus astăzi anumite modificări specifice pe termen scurt ale normelor prudenţiale bancare ale UE (Regulamentul privind cerinţele de capital), pentru a maximiza capacitatea băncilor de a acorda împrumuturi şi de a absorbi pierderile provocate de coronavirus. Comisia propune măsuri temporare excepţionale pentru a atenua impactul imediat al pandemiei de coronavirus, prin adaptarea calendarului de aplicare a standardelor internaţionale de contabilitate privind capitalul băncilor, prin tratarea mai favorabilă a garanţiilor publice acordate în timpul acestei crize, prin amânarea datei de aplicare a amortizorului pentru indicatorul efectului de levier, precum şi prin modificarea modului de excludere a anumitor expuneri de la calculul indicatorului de levier. Comisia propune, de asemenea, să se devanseze data de aplicare a mai multor măsuri deja convenite care vor stimula băncile să acorde finanţare salariaţilor, IMM-urilor şi proiectelor de infrastructură.

Comunicarea interpretativă

Comunicarea publicată astăzi confirmă declaraţiile recente privind utilizarea flexibilităţii autorizate de normele contabile şi prudenţiale, cum ar fi cele elaborate de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară, de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) şi de Banca Centrală Europeană. Comisia încurajează băncile şi autorităţile de supraveghere să utilizeze flexibilitatea oferită de cadrele contabile şi prudenţiale ale UE. De exemplu, comunicarea confirmă – şi salută – flexibilitatea prevăzută de normele UE în ceea ce priveşte moratoriile publice şi private privind rambursarea creditelor (orientările ABE din 2 aprilie). Comisia subliniază, de asemenea, domeniile în care băncile sunt invitate să acţioneze în mod responsabil, de exemplu prin nedistribuirea dividendelor către acţionari sau prin adoptarea unei abordări prudente în ceea ce priveşte plata remuneraţiilor variabile. Comunicarea publicată astăzi reaminteşte, de asemenea, modalităţile în care băncile pot ajuta întreprinderile şi cetăţenii prin intermediul serviciilor digitale, inclusiv în ceea ce priveşte plăţile fără contact şi digitale.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri