Ucraina plănuiește să reia astăzi exporturile de electricitate

0
Publicat:

Ucraina se aşteaptă la o creştere semnificativă a exporturilor sale de electricitate în cursul zilei de miercuri, pe măsură ce sistemul energetic îşi revine după atacurile ruseşti cu rachetă, a informat Ministerul ucrainean al Energiei.

colaj foto contor energie electrica si reflexie stalpi de inalta tensiune
Foto: Shutterstock

Rusia a lansat vineri noi lovituri asupra reţelei electrice a Ucrainei, avariind grav cel puţin trei termocentrale şi determinând autorităţile ucrainene să recurgă la importuri de electricitate, în timp ce exporturile au scăzut până la un nivel insignifiant, transmite Reuters.

Miercuri, Ministerul ucrainean al Energiei a informat că exporturile de electricitate sunt aşteptate să ajungă la 1.487 Megawaţi oră (MWh) în cursul zilei de miercuri. "Nu se preconizează o criză de electricitate. Sistemul energetic ucrainean este stabil şi echilibrat", a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat de presă.

Separat, operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo, a postat un comunicat pe reţeaua de mesagerie Telegram potrivit căruia energia electrică produsă la staţiile din Ucraina ar urma să fie exportată în Ungaria, România şi Republica Moldova.

La finele lunii martie, importurile de electricitate ale Ucrainei au atins un nivel record, după ce atacurile ruseşti cu rachetă au distrus infrastructura critică şi au forţat autorităţile ucrainene să impună întreruperi de urgenţă în furnizarea energiei electrice în mai multe regiuni.

Miercuri, Ministerul ucrainean al Energiei a precizat că Ucraina ar putea importa 5.415 Megawaţi oră (MWh) în perioadele de vârf de consum, iar livrările ar veni din Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România şi Slovacia. Aceasta după ce, în cursul zilei de marţi, Ucraina a importat 10.867 Megawaţi oră (MWh) de energie electrică şi nu au fost făcute exporturi.

La rândul său, directorul companiei Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyi, a spus luni că atacurile ruseşti au provocat pagube semnificative sistemului energetic, dar un colaps total al sistemului este puţin probabil.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgenţă din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităţilor ucrainene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite