Ucraina vrea să exporte cantități mari de energie pe parcursul zilei de marți

0
Publicat:

Ministerul ucrainean al Energiei a anunţat că ţara vecină intenţionează să exporte cantităţi mari de energie electrică pe parcusul zilei de marţi, profitând de consumul intern scăzut ca urmare a evoluţiilor meteo favorabile.

foto stâlpi de înaltă tensiune
Ucraina vrea să exporte cantități mari de energie pe parcursul zilei de marți

Ucraina a început să exporte electricitate înainte de invazia rusească din luna februarie 2022, dar ulterior a fost nevoită să oprească aceste exporturi, după numeroasele atacuri ruseşti asupra reţelelor şi facilităţilor sale energetice, la care s-a adăugat pierderea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie, transmite Reuters.

La mijlocul acestei luni, Ucraina a exportat cantităţi mari de electricitate spre Europa de Est.

Pentru ziua de marţi, importurile de electricitate sunt preconizate să ajungă la 1.490 de Megawaţi-oră (MWh), în timp ce exporturile sunt aşteptate să ajungă la 3.900 de Mwh”, a precizat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat de presă. „Nu există niciun deficit de electricitate, sistemul energetic are suficiente rezerve de producţie”, se mai arată în comunicat.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluscenko, declara luna trecută că Ucraina ar putea relua exporturile semnificative de energie la primăvară, ca urmare a consumului intern scăzut. 

Luna trecută, pentru prima data, Ucraina și Polonia au organizat licitații comune pentru a distribui accesul la capacitatea liniilor interstatale pentru exportatorii și importatorii de energie electrică pe o platformă paneuropeană, a relatat compania națională Ukrenergo. 

Pe 16 ianuarie au avut loc pentru prima dată licitații pentru distribuirea accesului la capacitatea interconexiunilor interstatale dintre Ucraina și Polonia conform regulilor europene”, se arată într-un mesaj pe canalul Telegram al Ukrenergo. 

Compania a adăugat că organizează zilnic licitații comune pentru import și export simultan cu operatorul polonez PSE pentru participanții polonezi și ucraineni. Licitațiile au început pe Platforma comună de alocare paneuropeană (JAO).

Introducerea practicii licitațiilor comune este una dintre cerințele UE ca parte a reformei pieței ucrainene de energie electrică. Din noiembrie anul trecut, conform regulilor europene, au avut loc licitații pentru accesul la liniile internaționale dintre Ucraina și România. Compania a adăugat că se așteaptă să lanseze licitații comune cu Ungaria și Slovacia pe platforma JAO în primul trimestru al acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite