Reţeaua energetică ucraineană primeşte asistenţă în regim de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia

0
Publicat:

Reţeaua energetică ucraineană primeşte asistenţă în regim de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti au afectat facilităţile energetice şi au lăsat fără curent peste un milion de persoane, a anunţat vineri operatorul reţelei de electricitate din Ucraina, Ukrenergo.

foto stâlpi de înaltă tensiune
Foto: Pexels

Operatorul reţelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE) ajută omologul din Ucraina prin furnizarea unei cantităţi de energie electrică 300 de Megawaţi între orele 06.00 GMT - 11.00 GMT, a precizat vineri PSE, transmite Reuters.

„Ulterior, livrările vor depinde de necesităţile din sistemul nostru şi capacitatea noastră de a-i ajuta”, a precizat purtătorul de cuvânt de la PSE, Maciej Wapinski.

Uniunea Europeană şi Ucraina şi-au legat reţelele de electricitate în luna martie 2022, la scurt timp după ce a început invazia rusească, ceea ce îi permite Ucrainei să primească electricitate în regim de urgenţă din Europa, în cazul în care atacurile militare provoacă pagube facilităţilor ucrainene.

Rusia a lansat circa 90 de rachete şi 60 de drone explozive asupra Ucrainei în cursul nopţii de joi spre vineri, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta fiind unul dintre cele mai masive atacuri ruseşti din ultimele luni.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că acesta a fost cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei din ultima vreme. „Scopul nu este doar de a avaria, ci de a încerca din nou, la fel ca anul trecut, să provoace o defecţiune pe scară largă a sistemului energetic al ţării”, a scris el pe Facebook. 

Acest lucru se întâmplă după ce Ucraina a lansat licitații comune, în luna ianuarie, pentru energie electrică, cu Polonia și România, pe platforma comună paneuropeană. 

Pentru prima dată, Ucraina și Polonia au organizat licitații comune pentru a distribui accesul la capacitatea liniilor interstatale pentru exportatorii și importatorii de energie electrică pe o platformă paneuropeană, a relatat compania națională Ukrenergo.

„Pe 16 ianuarie au avut loc pentru prima dată licitații pentru distribuirea accesului la capacitatea interconexiunilor interstatale dintre Ucraina și Polonia conform regulilor europene”, se arată într-un mesaj pe canalul Telegram al Ukrenergo. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite