Uber, trimis în judecată la Paris pentru o presupusă concurență nelioală

0
Publicat:

Peste 2.500 de șoferi de taxi care activează în Paris au acuzat compania de ride-sharing de concurență neloială. În plus, șoferii de taxi susțin că de când a intrat pe piața Uber, au pierdut în medie 9.300 de euro pe an.

Aplicație Uber pe telefon, pe stradă
Uber, trimis în judecată la Paris pentru o presupusă concurență nelioală

În Franța, procesul a început vineri, când șoferii de taxi au cerut Uber despăgubiri de până la 455 de milioane de euro. În procesul lor împotriva companiei americane, cei 2.480 de șoferi, care spun că reprezintă 8% din numărul total de taximetriști din țară, au sprijinul a nouă sindicate de taximetriști.

De la lansarea sa în Franța în 2011, Uber a avut mai multe dispute juridice, inclusiv aceasta. Curtea Supremă a Franței a dat dreptate în 2020 unui fost șofer Uber, care a susținut că ar trebui să fie considerat un angajat al companiei, mai degrabă decât un lucrător liber profesionist, potrivit EuroNews.

Pe baza acelei hotărâri din 2020, taximetriștii care se află în prezent în proces susțin că Uber încalcă legile muncii franceze și primește avantaje neloiale. Taximetriștii susțin că ei sunt supuși regulilor mai restrictive decât cei care lucrează ca liber profesionist.

„Intenționăm să demonstrăm că Uber a pus în aplicare un sistem în care ilegalitatea este un principiu de funcționare, un sistem în care încălcarea legii este folosită ca mijloc de distrugere a pieței, în detrimentul concurenței”, a declarat pentru AFP avocatul taximetriștilor, Cédric Dubucq.

Reclamanții cer despăgubiri pentru daune psihologice, pe lângă propria lor evaluare a unui prejudiciu mediu anual de 9.300 de euro pe șofer. Uber a afirmat că cererea de taximetriști este „nefondată” și „depășită”.

Peste 35.000 de șoferi și taximetriști folosesc aplicația noastră pentru a genera venituri. Această acțiune este împotriva interesului unui întreg sector, precum și a șoferilor care doresc să rămână independenți, la fel ca mii de taximetriști francezi independenți”, a declarat un purtător de cuvânt al Uber.

Într-un caz judiciar separat, la începutul lunii octombrie, o curte de apel din Paris a decis că Uber trebuie să despăgubească 149 de șoferi de taxi din cauza concurenței neloiale legate de fosta sa aplicație UberPop.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite