Uber lansează un nou produs, menit să arate impactul dăunător al noilor propuneri | FOTO

0
Publicat:

Uber lansează un nou produs, denumit Uber Melc, care va fi disponibil astăzi, 18 martie, care va ilustra modul în care aplicația va funcționa sub noile reglementări, cerute de taximetriști, transmite compania de ride-sharing prin intermediul unui comunicat de presă.

foto aplicație uber pe telefon în mâna unui șofer
Uber lansează un nou produs Foto: News.ro

Potrivit companiei de transport alternativ, opțiunea Uber Melc va releva modul în care va funcționa aplicația de ride-sharing odată cu introducerea noilor propuneri în OUG 49/2019 cu privire la transportul alternativ. 

Compania mai susține și că aproximativ 90% dintre șoferii activi în acest moment pe aplicație ar urma să fie incapabili să utilizeze aplicația iar prețurile și timpii de așteptare pentru pasageri vor crește considerabil.

foto captură de ecran din aplicația Uber
Costul unei curse Uber Melc Foto: Captură de ecran aplicația Uber

La acest moment, în aplicație de ride-sharing, o cursa de 3,8 km, de la Piața Unirii până la Gara de Nord costă cu opțiunea UberX doar 16.14 lei, iar cu opțiunea Uber Melc aceași cursă costă 213,94 de lei, cu aproape 200 de lei mai mult. De asemenea, potrivit estimărilor realizate pe aplicație, cursa Uber Melc va dura mai mult decât cea normală.

Pe 8 martie 2024, Ministerul Transporturilor a publicat un amendament la OUG 49/2019, care reglementează serviciul Uber din 2020. Propunerea de a schimba această ordonanță afectează mai mult de 90% din vehiculele disponibile astăzi pe platformă, conform numerelor înregistrate de ARR.

„În consecință, disponibilitatea serviciilor va fi drastic redusă, în timp ce pasagerii nu vor putea folosi aplicația Uber așa cum au fost obișnuiți din momentul în care s-a lansat în România acum 9 ani. Schimbările vor afecta timpii de așteptare, influențând creșterea costurilor. Călătoriile cu Uber vor fi mai puțin accesibile și convenabile”, menționează sursa citată.

Aceasta modificare la funcționalitatea aplicației de transport alternativ vine după ce taximetriștii au protestat timp de două săptămâni și au făcut greva foamei, pentru a cere modificarea legii care prevede regulamentele și metotodolgia pentru transportul alternativ, astfel încât să se creeze o concurență loială între cele două opțiuni de transport persoane.

Potrivit reprezentanţilor taximetriştilor, în ultimul an, asociaţiile care îi reprezintă au tras numeroase semnale de alarmă, atât la Bucureşti, cât şi în ţară, cu privire la concurenţa neloială în acest domeniu de activitate, puternic dereglementat, prin adoptarea unei legislaţii defectuoase şi paralele privind un aşa zis „transport alternativ de persoane”.

În aceste condiţii, Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea OUG.nr.49/2019, care conţine şi anumite propuneri înaintate de taximetrişti. Este vorba despre eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere, modificarea ecusoanelor, astfel încât acestea să fie văzute de la distanţă, în vederea îmbunătăţirii activităţii de inspecţie şi control, abordarea în mod uniform a vechimii autoturismului cu transportul în regim de taxi şi închiriere, respectiv până la 5 ani vechime la prima autorizare şi maximum 10 ani la prelungire. De asemenea, este prevăzută obligativitatea operatorilor de transport alternativ de a desfăşura activitatea pe raza autorităţii de autorizare.

„Ceea ce lipseşte din proiectul de Ordonanţă este limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului, aglomerării traficului şi poluarea din marile oraşe, motiv pentru care, lupta noastră continuă şi va continua până la obţinerea acestui punct. Protestul din data de 13.03.2024 este organizat tocmai pentru a atrage atenţia Guvernului şi Parlamentului României asupra faptului că, fără includerea acestei limitări, nu putem vorbi de o concurenţă loială între jucătorii din această piaţă”, se precizează în comunicatul asociaţiilor de taximetrişti. 

Compania de transport alternativ Uber a venit și cu o completare în ceea ce privește Uber Melc, precizând modul în care clienții pot alege această opțiune:

Cum funcționează Uber Melc:

· Deschide aplicația Uber;

· Vei vedea mesajul informativ pe ecran;

· Accesează link-ul pentru mai multe detalii;

· Închide mesajul și selectează Uber Melc;

· Așteaptă mult timp pentru o cursă scumpă;

· Urmărește traseul și partajează locația și timpul de sosire cu o persoană de încredere;

· Plătește prin card sau cash;

· Evaluează cursa și oferă feedback;

· Vei primi factura pe email sau o poți descărca din aplicație.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite