TVA split: România încearcă acum un sistem care a eşuat în urmă cu un deceniu în Bulgaria. Care au fost concluziile vecinilor de la sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române au anunţat că s-au inspirat din modelele altor ţări în ceea ce priveşte noul sistem de plată defalcată a TVA. Însă Italia şi Polonia, la care s-a tot făcut referire în ultima vreme au sisteme opţionale sau aplicate în domenii limitate, cu respectarea prevederilor directivei europene în materie de TVA.

Consultanţii fiscali de la Taxhouse au identificat însă un model mai apropae de România şi anume la vecinii bulgari, care au trecut prin această experienţă. În anul 2003, cu patru ani înainte de aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria a implementat un sistem de plată defalcată a TVA aproape identic cu cel care se vrea introdus în România.

Chiar şi motivaţia introducerii a fost similară: reducerea evaziunii fiscale în domeniul TVA şi creşterea gradului de colectare a TVA la bugetul statului. A reuşit însă acest sistem să aibă efectele scontate cu privire la evaziune?

Citeşte pe newmoney.ro cum funcţiona modelul bulgăresc şi cum se compară el cu cel intenţionat a fi introdus în România

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite