Turcia şi Ucraina au semnat un acord privind o zonă de liber schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Liderul turc este în vizită oficială la Kiev.
Foto: Shutterstock / Liderul turc este în vizită oficială la Kiev.

Conform calculelor preliminare ale guvernului Ucrainei, acordul va avea ca efect o creştere anuală cu 2,2% a PIB-ului ţării şi cu 2,6% veniturilor gospodăriilor.

Turcia şi Ucraina au încheiat un acord privind o zonă de liber schimb între cele două ţări. Documentul a fost semnat joi după discuţii între preşedinţii Ucrainei şi Turciei, Volodymyr Zelensky şi Recep Tayyip Erdogan care se află în vizită la Kiev. Ceremonia de semnare a fost difuzată de postul TV „Ucraina 24”.

Poziţia cheie a acordului este stabilirea de către Turcia a unei taxe zero pentru 10.337 de mărfuri, ceea ce reprezintă 95% din numărul total de mărfuri exportate de Ucraina. În plus, alte 1.348 de articole vor fi supuse cotelor tarifare sau taxelor reduse. În special, conform documentului, este stabilită eliminarea completă a taxelor turceşti pentru 510 din 840 de produse metalurgice, este stabilită o reducere parţială a taxelor pentru alte 130, urmând să fie prevăzute cote pentru 167 de produse metalurgice.

Conform calculelor preliminare ale guvernului Ucrainei, acordul va produce anual o creştere cu 2,2% PIB-ului ţării şi cu 2,6% veniturilor gospodăriilor.

Ucraina şi Turcia au semnat, de asemenea, un memorandum privind înfiinţarea unui consiliu vamal comun.

Acord mult aşteptat
Ucraina şi Turcia negociază o zonă de liber schimb de mai bine de un deceniu. Termenii acordului sunt anunţaţi pe site-ul său de către Guvernul Ucrainei, care a aprobat proiectul de document pe 2 februarie. Prim-viceprim-ministrul şi ministru al Economiei Iulia Sviridenko a spus că, datorită acordului, „toate ţările prietene din bazinul Mării Negre - Georgia, Moldova, Bulgaria, România, Turcia şi Ucraina - vor fi legate prin acorduri de liber schimb cu reguli comune, deci documentul este de mare importanţă pentru toată regiunea”.

Kievul obţine acum condiţii mai bune şi pentru accesul pe piaţa turcă a produselor agricole prelucrate.

„Datorită instituirii unei taxe de 0% la aprovizionarea cu cereale de către Turcia, Ucraina va primi condiţii îmbunătăţite pentru accesul pe piaţa turcă a produselor agricole prelucrate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Acordul prevede, de asemenea, eliminarea completă a taxelor turceşti asupra produselor industriale.

În acelaşi timp, Ucraina păstrează taxe la maşinile uzate şi la bunurile second-hand şi stabileşte perioade de tranziţie de trei şi cinci ani de taxe pentru vehicule şi produse din industria uşoară. Acordul prevede că produsele fabricate din materii prime turceşti vor fi considerate ucrainene şi vor putea intra pe pieţele tuturor ţărilor europene fără taxe vamale în conformitate cu certificatul EUR1.

După cum era de aşteptat, datorită acordului, comerţul dintre ţări va creşte cu 38%. În prezent, schimburile comerciale se cifrează la 7,3 miliarde de dolari, din care exporturile ucrainene sunt de 4,1 miliarde de dolari, iar importurile sunt de 3,2 miliarde de dolari. Aproximativ 70% dintre exporturile ucrainiene sunt constituite de produse metalurgice şi cereale.

Potrivit experţilor, odată cu intrarea în vigoare a acordului, mărfurile turceşti din Ucraina vor deveni şi mai ieftine. În acelaşi timp, experţii se tem de o situaţie în care Ucraina va furniza materii prime Turciei şi va cumpăra bunuri cu valoare adăugată mare - electrocasnice, maşini, haine şi încălţăminte. Drept urmare, piaţa ucraineană va fi copleşită de mărfuri turceşti ieftine, iar aceste industrii nu se vor putea dezvolta în Ucraina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite