Trezoreria SUA reziliază, începând cu 25 mai, licenţa care permite Federaţiei Ruse să plătească datoria externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vorbim despre o licenţă care excludea plăţile pentru deservirea unei părţi din datoria suverană a Federaţiei Ruse din sancţiunile anti-ruse.

Statele Unite nu au reînnoit licenţa generală, care permite Rusiei să efectueze plăţi pentru a-şi onora datoria externă, aceasta urmând să expire pe 25 mai la ora 07:01, ora Moscovei. Acest lucru a fost raportat marţi pe site-ul Departamentului de Trezorerie al SUA.

„Oficiul de Control al Activelor Străine al Departamentului de Trezorerie al SUA nu va reînnoi prevederile Licenţei Generale 9C <...>, care expiră pe 25 mai la 00:01 ora Coastei de Est a SUA”, - se spune în sesizare.

Vorbim despre o licenţă care excludea plăţile pentru onorarea unei părţi din datoria suverană a Federaţiei Ruse din sancţiunile anti-ruse. Termenul de valabilitate a fost stabilit iniţial până la 25 mai, dar a existat posibilitatea prelungirii acesteia.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută că este puţin probabil ca Washingtonul să reînnoiască licenţa. În acelaşi timp, după cum a remarcat ea, chiar şi o potenţială intrare în incapacitate tehnică de plată a Rusiei, cauzată de faptul că Occidentul nu îi permite să-şi achite datoria externă, nu ar reprezenta o schimbare semnificativă în situaţia actuală. Potrivit lui Yellen, din cauza sancţiunilor occidentale, Federaţia Rusă este în prezent izolată de pieţele globale de capital.

Pe 20 mai, Ministerul de Finanţe al Rusiei a anunţat că şi-a îndeplinit pe deplin obligaţiile de a plăti veniturile din cupoane pentru euroobligaţiunile cu scadenţă în 2026 în valoare de 71,25 milioane USD, precum şi cu scadenţă în 2036 în valoare de 26,5 milioane EUR. La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Finanţelor din Federaţia Rusă a anunţat că a efectuat plăţi pentru euroobligaţiunile Rusia-2022 şi Rusia-2024 în dolari. Anterior, Rusia a fost nevoită să facă o plată în ruble după ce banca corespondentă a blocat fonduri în dolari la începutul lunii aprilie. Totodată, după cum a spus şefa Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, Ministerul de Finanţe al Federaţiei Ruse are toate resursele pentru a-şi îndeplini obligaţiile, aşa că nu se pune problema vreunei nerespectări.

Potrivit Ministerului de Finanţe al Rusiei, de la 1 aprilie 2022, datoria publică externă a Federaţiei Ruse se ridica la 57,143 miliarde dolari, inclusiv 37,26 miliarde dolari din datorie pentru împrumuturi externe în obligaţiuni. În total, Federaţia Rusă are 15 împrumuturi în obligaţiuni, active, cu scadenţe din 2022 până în 2047.

Plăţi în ruble
Ca răspuns la sancţiunile din 5 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a permis ca datorii în valută să fie plătite ţărilor neprietenoase în ruble. Potrivit decretului, debitorii - companiile sau statul însuşi - pot deschide un cont în băncile ruseşti în numele unui creditor străin şi pot transfera plăţi către acesta în ruble la cursul de schimb al Băncii Centrale din ziua plăţii. Creditorii din ţări care nu au impus sancţiuni pot primi plata în euro sau dolari dacă debitorul rus primeşte permisiunea specială în acest sens.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite