Trecerea Dunării va fi mai scumpă: cresc taxele de pod de la Feteşti şi Giurgeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxele pentru o trecere peste Dunăre pe podurile de la Giurgeni - Vadul Oii şi Feteşti - Cernavodă vor fi majorate cu peste 10%, în două faze. În acelaşi timp, vor fi acordate însă reduceri pentru trecerile multiple şi preplătite. Noile tarife au fost aprobate printr-un ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, care modifică prevederile unui act similar din 2010.

Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile, adică la 4 februarie. În prima etapă tarifele vor fi majorare cu aproximativ 10%, urmând ca începând de la 1 aprilie 2013 acestea să crească până la nivelul maxim indexat.

Cât vom plăti la Girgeni – Vadu Oii

În cazul podului Giurgeni - Vadul Oii, taxa pentru o trecere în cazul autoturismelor şi vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone va creşte de la 9 lei la 10 lei în prima etapă şi la 11 lei în cea de-a doua. În cazul vehiculelor cu minim patru axe şi masa totală maximă autorizată de minim 12 tone, taxa pentru o trecere va urca la 55 de lei, respectiv la 64 de lei.

Cât vom plăti la Feteşti

Pentru podul Feteşti - Cernavodă, costul unei treceri pentru autoturisme şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone va urca de la 11 lei la 12 lei, respectiv la 13 lei, în etapa a doua. În cazul celor cu masa totală maximă autorizată de cel puţin 12 tone, taxa pentru o trecere va fi majorată la 80 lei, respectiv la 91 lei, în etapa a doua.
Valoarea taxelor include TVA.

Abonaţilor li se acordă reduceri

Ministerul a propus aplicarea tarifelor indexate în două etape, concomitent cu unele facilităţi, apreciind că majorarea tarifelor va avea un impact negativ economico-social asupra operatorilor de transport şi asupra persoanelor fizice.
Una dintre facilităţi prevede că tarifele pentru autoturisme şi autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor fi diminuate cu 20% pentru un număr de 20 de treceri, valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.
Totodată, tarifele propuse pentru celelalte categorii de vehicule (comerciale), de transport marfă şi persoane, au valoarea redusă cu 13% pentru un număr de 20 de treceri valabile până la 31 decembrie a fiecărui an.

Motocicliştii scapă de taxă

Ordinul prevede şi eliminarea tarifului prevăzut pentru motociclete, având în vedere că ponderea trecerilor prin staţiile de taxare ale acestor categorii de vehicule este foarte scazută, de aproximativ 0,2 % din numărul total de vehicule înregistrate în baza de date.
Pentru podul peste Dunăre în sensul Giurgiu - Ruse, tarifele sunt exprimate în euro, iar ministerul a decis menţinerea acestora la valorile actuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite