Tranzacţia Mechel-Invest Nikarom, făcută prin firme offshore din Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mechel Târgovişte şi-a schimbat brusc acţionariatul în data de 15 februarie 2013, cu doar patru zile înainte de anunţul tranzacţiei cu firma Invest Nikarom FOTO Adevărul
Mechel Târgovişte şi-a schimbat brusc acţionariatul în data de 15 februarie 2013, cu doar patru zile înainte de anunţul tranzacţiei cu firma Invest Nikarom FOTO Adevărul

O firmă offshore cipriotă a fost interpusă, în ultimul moment, ca parte în operaţiunea vânzării combinatelor metalurgice româneşti de către grupul rus Mechel. În afacerea Mechel-Invest Nikarom figurează persoane care au lucrat pentru un alt colos industrial rus, OMZ.

Grupul rus Mechel a anunţat marţi câ a vândut cele patru combinate din România pentru suma de 230 de lei către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de familia Chumakov. Invest Nikarom a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani de Victor Chumakov, tatăl Olgăi Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti. 

O parte importantă a tranzacţiei Mechel include combinatul din Târgovişte – unde atât grupul rus, cât şi noii proprietari derulează de ani buni afaceri importante, la câteva sute de metri distanţă unii de ceilalţi, scrie riseproject.ro.

Mechel Târgovişte (fostul Combinat de Oţeluri Speciale Târgovişte-COST) şi-a schimbat brusc acţionariatul în data de 15 februarie 2013, cu doar patru zile înainte de anunţul tranzacţiei cu firma Invest Nikarom. În acea zi, compania Mechel Târgovişte raporta la Bursa din Bucureşti că a fost preluată de către o firmă cipriotă Mazur Investments Ltd, un offshore înfiinţat la Nicosia în iulie 2012. Mazur aparţine tot grupului Mechel, mai exact diviziei elveţiene. 

Transferul combinatului de oţeluri speciale către firma cipriotă s-a făcut printr-o majorare de capital în Nicosia. Mechel a mutat practic dreptul asupra pachetului de acţiuni din combinatul românesc (86,6%) în capitalul social al Manzur Investment care, la rândul ei, a devenit noul acţionar al uzinei din Târgovişte.

În urma acestei operaţiuni, tranzacţia dintre Mechel şi firma rusului Victor Chumakov are loc acum prin Nicosia, Cipru: Invest Nikarom SRL preia firma offshore şi, prin intermediul ei, devine acţionarul majoritar al combinatului. Mutarea tranzacţiei în Cipru are loc după ce autorităţile fiscale române au emis, în noiembrie 2012, mai multe titluri executorii împotriva combinatului din Târgovişte pentru datorii restante la bugetele publice de peste 10 milioane de euro (debite rezultate în special din neplata TVA şi a contribuţiilor de asigurări sociale ale angajatorului). În ziua când au anunţat vânzarea combinatului către Invest Nikarom, avocaţii Mechel Târgovişte au depus la Tribunalul Dâmboviţa cererea de intrare în insolvenţă (care presupune inclusiv protecţie împotriva creditorilor), potrivit riseproject.ro. 

Click aici pentru varianta integrală a articolului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite