Transgaz, amendată cu 34 milioane lei pentru modul de atribuire a unor contracte de achiziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transgaz

Compania naţională de transport de gaze naturale Transgaz a anunţat miercuri, printr-un comunicat publicat pe Bursa de Valori Bucureşti, că a fost amendată de către Consiliul Concurenţei cu 34 milioane de lei pentru modul de atribuire a unor contracte de achiziţie în perioada 2009-2011.

Consiliul Concurenţei a comunicat către companie şi către societatea de avocaţi, în data de 8 decembrie, că a constatat încălcarea de către Transgaz a dispoziţiilor art. 5 alin. (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înţelegerii şi/sau unei practici concertate unice şi continue de împărţire a pieţei construcţiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale şi lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziţie publică organizate în anul 2011.

Consiliul a decis de asemenea sancţionarea Transgaz cu amendă în cuantum de 34.166.615,90320 lei, reprezentând 1,84644% din cifra de afaceri totală realizată de întreprindere în anul 2019.

Compania are obligaţia de a achita amenda în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, dar aşa şi posibilitatea de a ataca decizia în contencios administrativ.

Transgaz subliniază faptul că această investigaţie se referă la acţiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare şi că nu există investigaţii ale Consiliului Concurenţei cu privire la licitaţii organizate de Transgaz în ultimii ani.

Transgaz mai transmite că şi-a exercitat dreptul la apărare cu asistenţă şi prin reprezentarea de către societatea de avocaţi contractată conform prevederilor legale, respectiv a depus observaţii la raportul de investigaţie şi a argumentat în cadrul audierii în faţa plenului Consiliului Concurenţei.

Având însă în vedere faptul că investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei a reprezentat un factor de risc asupra activităţii companiei, deoarece în cadrul acestei investigaţii societatea putea fi sancţionată prin aplicarea unei amenzi contravenţionale aplicată la cifra de afaceri, compania a constituit în anul 2019 provizion pentru acest potenţial litigiu.

Transgaz conchide astfel că va întreprinde diligenţele necesare în raport cu cele prevăzute în decizia comunicată de Consiliul Concurenţei şi va demara fără întârziere toate demersurile legale de apărare a intereselor societăţii în raport cu această decizie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite