Transgaz a semnat un acord cu un fond de investiţii pentru construirea unei noi infrastructuri de gaze. După construcţie, aceasta va fi vândută către Transgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photo
Foto Inquam Photo

Transgaz şi Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, un fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructura din Europa Centrală şi de Est, au semnat un acord pentru construirea unei noi infrastructuri de gaze în România.

„Transgaz informează că a semnat un acord privind foaia de parcurs cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări S.A. SICAV-RAIF, un fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructura din Europa Centrală şi de Est, pentru a colabora în ceea ce priveşte construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România”, anunţă Transgaz.

Fondul de investiţii a semnat astfel un acord privind foaia de parcurs cu Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din România, pentru a colabora în ceea ce priveşte construirea unei infrastructuri, noi, planificate, de gaze naturale în România.

Acordul privind foaia de parcurs a fost semnat marţi, 24 mai 2022, la Davos, la Casa celor Trei Mări.

”Având în vedere rezervele interne extinse de petrol şi gaze naturale ale României, se anticipează că investiţiile suplimentare în infrastructura de transport al gazelor naturale vor stimula dezvoltarea economică în regiune, sprijinind în acelaşi timp securitatea energetică europeană şi tranziţia energetică în regiunea celor Trei Mări. 

Acordul privind foaia de parcurs se bazează pe Termenii de Referinţă conveniţi anterior în vederea dezvoltării în comun a unui număr de proiecte de infrastructură de gaze naturale pregătită pentru hidrogen în România, prin intermediul unor noi societăţi mixte de proiect deţinute de Transgaz şi 3SIIF.

Valoarea totală a proiectelor se estimează a fi de până la 626 milioane euro şi, după finalizare, acestea vor fi vândute către Transgaz.

De îndată ce proiectele vor fi vândute către Transgaz, Transgaz va deţine şi va opera activele Proiectelor în conformitate cu legislaţia română aplicabilă. Semnatarii au luat act de progresul discuţiilor purtate şi, sub rezerva acordului şi aprobării unor termeni satisfăcători, au reafirmat întregul lor sprijin acordat iniţiativei”, anunţă compania.

Părţile anticipează finalizarea şi semnarea documentaţiei privind tranzacţia în cel de al treilea trimestru al anului în curs, iar constituirea unei prime societăţi mixte de proiect este prevăzută înainte de sfârşitul anului.

„Securitatea energetică în regiunea celor Trei Mări nu a avut niciodată o importanţă mai mare. Avem nevoie de o infrastructură energetică de ultimă generaţie pentru a continua dezvoltarea economiilor noastre. Până în prezent, regiunea a avut cea mai rapidă creştere economică din UE şi cred cu tărie că acest lucru va continua să atragă capital privat pentru investiţii în infrastructura din regiunea noastră”, spune Beata Daszyńska-Muzyczka, preşedinta fondului.

Ion Sterian, director general al Transgaz, a spus că Transgaz, operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale din România, este interesat să dezvolte proiecte strategice de infrastructură de gaze naturale în România, care să contribuie la securitatea energetică şi la tranziţia către neutralitatea emisiilor de carbon.

”O asociere cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv accelerarea dezvoltării economice şi sporirea conectivităţii şi cooperării în întreaga regiune a Mării Baltice, Mării Negre şi Mării Adriatice, ar fi un pas important în atingerea obiectivelor Transgaz", afirmă Sterian.

Fondul de investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări 3SIIF este un fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructura din Europa Centrală şi de Est. Fondul va investi în infrastructura energetică, de transport şi digitală din statele membre ale Uniunii Europene din ECE care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, unde cererea de investiţii comerciale pe termen lung în infrastructura naţională este printre cele mai mari din UE.

“Suntem încântaţi că Fondul şi Transgaz au convenit asupra acestei foi de parcurs care conduce către construirea acestei infrastructuri de transport al gazelor naturale esenţiale pentru România. Investiţia are la bază o structură de finanţare inovatoare care are potenţialul de a atrage noi surse de capital privat pentru multe alte proiecte strategice din regiune”, spune Dorin-Alex Badea, director executiv în cadrul Amber Infrastructure.

Regiunea celor Trei Mări cuprinde 12 state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră. Investiţiile Fondului cuprind: Cargounit, cel mai mare operator de leasing de locomotive din Polonia, care se extinde în prezent în regiunea celor Trei Mări; Enery, o companie de producţie de energie regenerabilă care dezvoltă proiecte în regiunea celor Trei Mări; şi Greenergy, o platformă de centre de date care vizează satisfacerea nevoilor de calcul şi stocare de date din regiunea celor Trei. Amber Infrastructure Group este consultantul de investiţii exclusiv al Fondului şi este responsabil pentru serviciile de iniţiere, gestionare a activelor şi de strângere de capital.

Transgaz este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale din România şi asigură performanţa din punct de vedere al eficienţei, transparenţei, siguranţei, accesului nediscriminatoriu şi competitivităţii strategiei naţionale stabilite pentru transportul intern şi internaţional, dispecerizarea gazelor naturale, cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană şi cu standardele de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Amber Infrastructure Group Amber Infrastructure este un manager internaţional de investiţii specializat, axat pe iniţierea de investiţii, administrarea activelor reale şi gestionarea fondurilor. Activitatea principală a Amber se concentrează pe identificarea, dezvoltarea, asigurarea de consultanţă, realizarea de investiţii şi gestionarea activelor de infrastructură în sectoarele infrastructurii publice, de transport, energetice, digitale şi demografice care sprijină viaţa oamenilor, a locuinţelor şi a întreprinderilor la nivel internaţional. Amber are sediul central în Londra şi birouri în Europa, America de Nord şi Australia şi are peste 150 de angajaţi în domeniul infrastructurii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite