Transgaz a semnat conctractele pentru gazoductul BRUA. Unul dintre câştigători a fost amendat în 2012 pentru trucarea unei licitaţii a operatorului de transport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazoductul BRUA Foto Transgaz

Contractele de execuţie pentru gazoductul BRUA au fost semnate marţi de Transgaz, câştigători ai licitaţiei fiind desemnaţi austriecii de la Habau PPS Pipeline Systems şi un consorţiu condus de INSPET SA, amendat în trecut de Consiliul Concurenţei cu 7,3 milioane lei pentru trucarea unei licitaţii organizate de Transgaz în 2009.

Transgaz a semnat marţi, la Palatul Victoria, contractele de execuţie a fazei I a conductei BRUA, care va avea o lungime de 479 km, de la Podişor până la Recaş. 

Lucrările sunt împărţite în trei loturi, primele două urmând să fie executate de Habau PPS Pipeline Systems, companie austriacă prezenţa şi în România, cu sediul la Ploieşti, iar al treilea de un consorţiu condus de INSPET SA, cu sediul tot la Ploieşti, companie amendată în 2012 de Consiliul Concurenţei cu 7.296.204 lei (4% din cifră de afaceri realizată în anul financiar 2011) pentru trucarea unei licitaţii organizate de Transgaz în anul 2009.  

Valoarea contractelor este de 1,28 miliarde lei, fără TVA. 

  

Cele două companii au mai efectuat lucrări importante pentru Transgaz, una dintre ele fiind interconectorul de gaze Giurgiu- Ruse, scrie hotnews.ro. În acest caz, lucrările s-au derulat în bază contractului de execuţie semnat împreună cu Inspet SA lider şi SC Habau PPS asociat. INSPET a fost sancţionată în 2012 de Consiliul Concurenţei cu 7.296.204 lei (4% din cifră de afaceri realizată în anul financiar 2011) pentru trucarea unei licitaţii organizate de Transgaz în anul 2009.  

  

Memorandumul pentru implementarea gazoductului BRUA a fost semnat de toate cele patru state implicate - România, Bulgaria, Austria şi Ungaria -, a afirmat joi ministrul Energiei, Toma Petcu.

Memorandumul a fost semnat la sfârşitul lunii septembrie

Ministrul Energiei, Toma Petcu, afirma spre sfârşitul lunii septembrie a.c., că Memorandumul pentru implementarea gazoductului BRUA a fost semnat de toate cele patru state implicate - România, Bulgaria, Austria şi Ungaria.

Potrivit acestuia, proiectul este într-o fază „foarte avansată”, în decembrie urmând să fie semnate ordinele de începere a lucrărilor, astfel încât până la primăvară să fie pregătite lucrările propriu-zise, iar construcţia efectivă să înceapă atunci când temperaturile vor permite acest lucru.

„Îmi doresc ca BRUA să demareze în acelaşi timp în toate cele patru state, nu doar în România, ci şi în Bulgaria, Ungaria şi Austria, şi mi-aş dori ca el să se finalizeze, şi faza I, şi faza a II-a în acelaşi timp, altfel obiectivul pentru care a fost aprobat şi finanţat acest gazoduct nu ar fi realizat. Ne-am asumat toţi miniştrii şi Comisia Europeană acest lucru”, a continuat Petcu, subliniind că toate cele patru state vor finaliza inclusiv faza a II-a a proiectului.

În vară, Transgaz anunţa că BRUA nu va mai traversa Ungaria

La sfârşitul lunii iulie, Transgaz informa că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia.

Transportatorul român de gaze menţiona că a primit la 18 iulie o scrisoare din partea operatorului sistemului naţional de transport gaze naturale al Ungariei - compania FGSZ - referitoare la procesul de sezon deschis angajant planificat să se desfăşoare pentru alocarea capacităţilor aferente coridorului de transport gaze naturale România - Ungaria - Austria.

Partea ungară propusese, în schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare RO-HU, urmând ca volumul de gaze de 4,4 mld.mc/an, care ar proveni dinspre România să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia. 

În paralel, FGSZ urma să continue discuţiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica în continuare posibilităţi de transport fizic dinspre Ungaria înspre Austria.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite