Traficul de coșmar cauzat de alunecările de teren continuă pe Valea Oltului până în septembrie 2025 VIDEO

0
Publicat:

Numai puțin de nouă oferte a primit Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru consolidarea versantului care a plecat la vale pe centura stațiunii balneare Călimănești–Căciulata, în județul Vâlcea.

Cu toate acestea, coșmarul tranzitării Văii Oltului va mai continua. Pentru reluarea circulației normale, pe o porțiune de 200 de metri a unuia dintre cele mai tranzitate drumuri din țara noastră, este nevoie să treacă aproximativ trei ani.

De un an de zile circulația pe Valea Oltului este îngreunată din cauza unor alunecări masive de teren petrecute, în luna aprilie a anului 2023, pe șoseaua de centură Călimănești Căciulata - DN7CC Valea Oltului – concepută special ca traficul greu de pe DN7 să ocolească stațiunea balneară din Vâlcea.

De atunci, tranzitarea zonei este restricționată parțial (VEZI FOTO VIDEO), în sensul că este disponibil doar un sens de mers, semaforizat, lucru care îngreunează circulația pe Valea Oltului, mai ales la final de săptămână, de sărbători, și în mod special pe timpul verii.

Dintr-un răspuns al reprezentanților Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, pe această temă, pentru „Adevărul”, reiese că există un număr neașteptat de mare de oferte din partea firmelor interesate să consolideze versantul de pe Valea Oltului și, prin urmare, evaluarea va mai dura.

Așadar, circulația normală în zonă, pe ambele sensuri, nu va fi reluată mai devreme de septembrie 2025.

Cele trei variante de consolidare a versantului

„Avem în evaluare nouă oferte. În urma expertizei tehnice, a reieșit că sunt trei variante de soluții de consolidare”, a menționat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al DRDP Craiova, Cristian Tudor.

Cele trei soluții de consolidare versant propuse vizează realizarea unei structuri de sprijin cu fundație pe piloți forări dispusă sub formă de polată, în zona cu probleme, recomandată de expertul tehnic, precum și plase de retenție și bariere flexibile împotriva căderilor de roci ori consolidarea din beton cu elemente prefabricate dispuse sub formă de bolți de descărcare.

Refacerea drumului nu a fost considerată „urgență”

Sursa citată a recunoscut că remedierea problemei de trafic Valea Oltului a fost întârziată întrucât refacerea drumului nu a fost considerată o „urgență” și, prin urmare, nici încadrată în regimul „calamități”, fiind vorba doar... despre „un fenomen natural”. Prin urmare, trebuie respectate etapele necesare în astfel de situații.

„Nu este considerată nici calamitate și nici urgență, pentru că s-a constatat că alunecarea de teren nu mai este activă. Dacă expertul spunea că este o stare de urgență, erau săriți niște pași. A constatat că terenul s-a stabilizat, se circulă cu semafor, nu implică probleme de siguranță rutieră, nu pune în pericol pe nimeni, prin urmare noi nu avem dreptul de a contrazice ce spune un expert”, a mai menționat reprezentantul drumarilor care nu a exclus că alunecarea se poate reactiva, cum s-a mai întâmplat în trecut și în alte zone de pe DN7 / E81 – Valea Oltului.

Așa se explică faptul că, abia acum, se află în analiză cele nouă oferte depuse, după ce DRDP Craiova a demarat procedura de achiziție publică pentru elaborare DALI, privind consolidarea DN 7CC, între km 2+950 - km 3+150, etapă încheiată în data de 5 februarie 2024. După evaluare și elaborare DALI, va fi demarată achiziția publică pentru proiectul tehnic, detaliile de execuție, asistența tehnică și lucrările efective.

200 de metri de drum, reabilitați în trei ani

Prin urmare, nu se poate estima o dată anume de reluare a circulației pe ambele căi. Totodată, vă comunicăm faptul că atât lucrările prevăzute a se derula, cât și valoarea și durata de execuție se stabilesc în urma definitivării serviciilor de proiectare, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici. În cadrul caietului de sarcini, DRDP Craiova a impus o durată de prestare servicii DALI  de două  luni de la emiterea ordinului de începere. Pentru execuție se estimează 12 luni. În concluzie, estimăm o durată de finalizare de 17 luni: o lună evaluare oferte, două luni Dali, trei luni obținere avize și avizare documentație, o luna perioada de depunere oferte pentru proiect tehnic și execuție, o lună evaluare oferte, două luni întocmire proiect tehnic, o luna obținere autorizație de construire, șase luni execuție. Termen estimat finalizare lucrări - septembrie 2025”, se arată în răspunsul oferit de DRDP Craiova la solicitarea „Adevărul”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite