Topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est: România nu are nicio companie în top 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Automobile Dacia se va concentra, şi în viitor, pe autovehicule convenţionale

România are doar 58 de companii în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est pentru 2019, mai puţine decât anul anterior, nicio companie românească neregăsindu-se în top 10.

Coface a lansat a 12-a ediţie a clasamentului Top 500 ECE, care include cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est. Analiza descrie situaţia celor mai mari 500 de companii din regiune în funcţie de cifra de afaceri şi alţi indicatori relevanţi.

Potrivit clasamentului, România are 58 de companii în Top 500 cele mai mari din Europa Centrală şi de Est (ECE), cu trei mai puţine decât în 2018. Comparativ cu anul anterior, veniturile celor mai mari companii româneşti au crescut cu 7,6%, dar profitul net s-a diminuat cu 19%.

România nu are din păcate nicio companie în top 10. Automobile Dacia se regăseşte abia pe locul 15, în scădere faţă de locul 13 anul anterior.

OMV Petrom se regăseşte pe poziţia 26, urcând o treaptă faţă de 2018, fiind urmată de OMV Petrom Marketing pe locul 27, în cădere cu o poziţie.

Rompetrol Rafinare este pe locul 41 (cădere de pe 37), Kaufland România pe 56 (după ce a fost pe 59 în 2018), iar Rompetrol Downstream pe 57, la fel ca în 2018.

Declan Daly, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, explică faptul că „în 2019, majoritatea companiilor din regiunea ECE au beneficiat de un mediu economic favorabil continuu, aspect predominant în cazul economiilor mai mici orientate spre export”. Cifra de afaceri agregată a celor mai mari 500 de companii a crescut cu 5,5%, la 740 miliarde euro. Din companiile listate, 373 (care reprezintă 74,6% din totalul companiilor, comparativ cu 79% în 2018 şi 80% în 2017) au înregistrat o creştere a veniturilor. Astfel, doar 25,4% au înregistrat o stagnare sau o scădere. Cifra de afaceri medie a celor mai mari 500 de companii a crescut la 1,5 miliarde euro, comparativ cu 1,4 miliarde euro în 2018.

Polonia conduce în continuare clasamentul

Polonia ocupă prima poziţie atât la numărul de companii prezente în top, cât şi după cifra de afaceri generată, veniturile agregate ale companiilor poloneze crescând cu 6,6%, ajungând la 283,7 miliarde euro. Chiar dacă numărul companiilor poloneze incluse în clasamentul Top 500 ECE a scăzut cu 12 (adică de la 175 la 163 companii), structura sa industrială rămâne cea mai diversificată, în ciuda faptului că niciuna dintre cele mai mari industrii nu predomină. Locul doi revine Cehiei, cu un total de 78 de companii, şi o cifră de afaceri agregată de 115,4 miliarde euro, în creştere cu 2,3%. Ungaria a coborât pe locul trei. Cu toate acestea, cifra de afaceri totală a crescut mult mai mult decât media regională, accelerând cu 6,3%.

Sectoare: poziţii de top pentru automotive şi transporturi, urmat de sectorul petrolului şi gazelor

60% dintre veniturile generate în ECE sunt atribuite celor mai mari companii, reprezentate de trei sectoare cheie: automotive şi transporturi, petrol şi gaze, şi comerţul nespecializat. Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri a fost înregistrată în sectorul textile, piele şi îmbrăcăminte (+23,2%) şi în construcţii (+ 3,6%). Potrivit lui Declan Daly, „creştere pozitivă a fost înregistrată doar în sectoarele construcţiilor, electronicii, informaţiei şi telecomunicaţiilor şi în comerţul nespecializat. Metalele, mecanica şi precizia, precum şi sectorul lemn şi mobilier au generat o cifră de afaceri mai mică comparativ cu anul anterior. Pe de altă parte, profiturile nete au scăzut în toate sectoarele, cu excepţia celor 4 mai sus menţionate.”

Primele trei companii din Top 500 ECE, bine cunoscute din clasamentele anterioare, sunt compania poloneza PKN Orlen (locul 1), Skoda Auto din Cehia (locul 2) şi compania multinaţională de petrol şi gaze MOL din Ungaria (locul 3). Alte companii au făcut un salt uriaş în clasament: Totalizator Sportowy din Polonia (locul 53) a urcat114 locuri cu venituri care au crescut cu 80%. Strabag Poland (197) a generat venituri cu 40% mai mari comparativ cu anul precedent şi a câştigat 86 de locuri. Compania bulgară Astra Bioplant Ltd (219), producător de combustibil biodiesel, a crescut cu 155 de locuri în clasament, cifra de afaceri crescând cu 61%. Cel mai mare avans în clasament aparţine operatorului slovac de transporturi, Eustream (locul 286), după ce a câştigat 255 de locuri, pe fondul unei creşteri a veniturilor de 76%.

Bazat exclusiv pe numărul de companii, sectorul auto şi transporturi este din nou cel mai important (locul 1). În 2019, vânzările de vehicule noi au fost mai slabe decât în anii precedenţi, dar au înregistrat totuşi o dinamică pozitivă. Potrivit lui Grzegorz Sielewicz, economist regional, Coface Europa Centrală şi de Est, „schimbarea preferinţelor consumatorilor, încetinirea economică şi întârzierile în adaptarea la noile standarde de emisii ale mai multor mărci europene au dus la o uşoară creştere, cu 1,2%, a vânzărilor de autoturisme noi în 2019 în Uniunea Europeană.”

Locul al doilea în clasamentul Top 500 al CEE cu 89 de companii (17,8%), aparţine mineralelor, produselor chimice, petrolului, materialelor plastice şi produselor farmaceutice. Cifra sa de afaceri rămâne cea mai mare în 2019 – cu un total 172,1 miliarde euro. Companiile din acest sector operează în principal în segmentul din aval, adică rafinarea şi prelucrarea petrolului şi gazului. Comerţul nespecializat este reprezentat de 73 de companii în clasamentul actual (+2), ceea ce plasează acest sector pe poziţia a treia, cu o cifră de afaceri de 113 miliarde euro (+ 9,8%). Scorul mediu de rating este de 6,2, cele mai slabe companii având sediul în Letonia, Polonia şi Republica Cehă, în timp ce cele mai puternice sunt în Croaţia şi Bulgaria.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite