Topul celor mai ieftine locuri din lume pentru investiții în proprietăți: România domină clasamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un clasament al orașelor în care merită să investești în locuințe ieftine a scos la iveală că cele mai rentabile țări sunt cele din sud – estul Europei. Iată cele nouă zone în care poți locui relativ ieftin, conform Business Insider.

Top orașe Europa cu cele mai ieftine proprietăți imobiliare în 2023 Colaj
Top orașe Europa cu cele mai ieftine proprietăți imobiliare în 2023 Colaj

Topul orașelor europene cu cele mai rentabile proprietăți a fost realizat de Fintech Money Transfers și publicat de americanii de la Business Insider, zilele trecute, fiind dedicat expaților americani aflați în căutarea unui trai mai bun și a unor locuințe la prețuri decente. Lista cu cele mai ieftine orașe - locuri din lume în care poți trăi a fost întocmită pe baza datelor publicate de site-ul Numbeo.

Topul este dominat de România care deține o treime dintre cele nouă orașe incluse în clasament: Craiova, Sibiu și Oradea. Restul unor astfel de orașe ieftine în Europa sunt din Grecia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia – Herțegovina și Republica Moldova. 

„Money Transfers a obținut prețul mediu pe metru pătrat de la Numbeo și apoi l-a înmulțit cu 100 pentru a obține media prețurilor pentru un «apartament de dimensiuni generoase»... convertită în dolari”, au explicat cei de la Business Insider modul în care a fost realizată analiza.

În primul top al celor mai rentabile orașe din Europa, realizat de către cei de la Money Transfers, care include 20 de așezări cu proprietăți ieftine pentru expați, România domină de asemenea clasamentul cu cele șase poziții ale sale.

Americanii, atrași în număr tot mai mare de frumusețile Europei

Fie că este vorba de atracția aventurii, de noi oportunități în carieră sau de dorința de a investi în străinătate, în diverse zone din întreaga lume, un contingent tot mai mare de americani îmbrățișează în ultima vreme viața de expat.

Dar cum destinațiile de top ale lumii, copleșite de propria popularitate, au început să ia măsuri împotriva turiștilor, inclusiv prin chirii exorbitante sau piedici în achiziționarea unor proprietăți, americanii au început să se orienteze spre alte zone ale lumii care, chiar dacă nu sunt la fel de populare, sunt destul de atractive din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al prețului la imobile. 

Business Insider dă exemplu în acest sens Portugalia care s-a văzut nevoită să renunțe la popularul său program de vize de aur, pentru a opri goana de nestăvilit a străinilor. 

Mesaj antiturism Foto carribean loopnews com
Mesaj antiturism Foto carribean loopnews com

Pe baza datelor furnizate de Numbeo - un site care oferă informații primite de la utilizatori cu privire la costul vieții în marile orașe din întreaga lume, compania Money Transfers a creat o listă cu orașele europene cu cele mai ieftine locuințe pentru expații care doresc să cumpere proprietăți, ocazie cu care a remarcat faptul că Europa de Est domină clasamentul. Din analiză au fost excluse Ucraina și Rusia.

România ocupă locurile nouă, șapte și șase ale acestui top. Prețul unui apartament de 100 mp pătrați în Oradea depășește cu puțin suma de 178.000 de dolari, în Sibiu costă $165,398.36, iar în Craiova - $161,142.09.

Singurul oraș european în care proprietățile sunt sub 100.000 de dolari

Potrivit aceluiași top, cea mai bună investiție de acest gen poate fi făcută în Bitola - Macedonia de Nord, unde prețul se situează sub 100.000 de dolari. Este al doilea oraș ca mărime din Republica Macedonia de Nord, unde se află și situl UNESCO al orașului antic Heraclea Lyncestis. Astăzi, este recunoscut drept epicentrul cultural al Macedoniei.

Următorul oraș din acest top este Chișinău - cea mai ieftină capitală din Europa - cu puțin peste 138.000 de dolari costul unui apartament de 100 mp. Se mândrește cu o serie de minuni arhitecturale, precum Arcul de Triumf și „Poarta Sfântă” - monument construit în 1840 pentru a onora triumful Rusiei asupra armatei turce.

Pe locul trei este poziționat orașul Mostar din Bosnia - Herțegovina, unde prețurile la locuințe sunt comparabile cu cele din Republica Moldova. Reprezintă una dintre cele mai populare destinații din această țară, printre cele mai atractive obiective ale sale fiind Moscheea Koski Mehmed Pasha, o minune arhitecturală construită în anii 1600.

România în topul orașelor lumii cu cele mai ieftine proprietăți Colaj
România în topul orașelor lumii cu cele mai ieftine proprietăți Colaj

Pe listă se mai află Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria ($142,105.63),  casa Teatrului Antic din Philippopolis, fiind renumit ca unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume; precum și stațiunea la Marea Neagră - Burgas ($147,839.06) din aceeași țară.

Orașul Patras din Grecia ocupă poziția opt în acest clasament. Patras ($174,760.67) este un oraș de coastă împodobit cu numeroase situri istorice, printre care Odeonul Roman. Centrul antic de divertisment este acum gazda Festivalului Internațional Patras, o sărbătoare a muzicii, dansului și artei.

România deține cele mai multe orașe în topurile de acest gen

În ceea ce privește România, expații află că dacă provin din afara Europei pot cumpăra proprietăți, dar nu pot obține proprietatea deplină asupra terenurilor.  

Despre Oradea (locul nouă) se menționează că este amplasată la mai puțin de 13 kilometri de graniță, fiind renumită pentru dezvoltarea sa economică din ultimii ani, dar și pentru bogăția de arhitectură Art Nouveau regăsite în clădirile de aici. Sibiu (locul șapte) este descris ca un oraș plin de istorie, care se mândrește cu numeroase muzee, inclusiv renumitul Muzeu Național Astra - „cel mai mare spațiu expozițional în aer liber din Europa”. Iar cel mai ieftin oraș mare al României, Craiova, situat în regiunea de sud-vest a țării, se remarcă prin Parcul Romanescu, „recunoscut drept cel mai mare parc urban din România”.

„Top 20 orașe cu cele mai ieftine proprietăți pentru expați” al celor de la Money Transfers reprezintă analiza completă de la care a plecat Business Insider, care a publicat informații doar despre primele nouă poziții din clasament. Lista originală cuprinde orașe din toată Europa, în care găsim și nume mult mai cunoscute precum: Palermo - Italia, Varna - Bulgaria, Catania - Italia ori Podgorița - Muntenegru.

Și în topul original, România domină clasamentul cu cele mai multe orașe rentabile pentru investiții în proprietăți - șase la număr, în plus față de cele enumerate fiind Brașov, Constanța și Timișoara, localități europene în care prețul unui apartament de 100 de mp se învârte în jurul a 200.000 de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite