Toate programele Rabla vor fi lansate în câteva zile. Ce bonusuri şi ce condiţii sunt prevăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Toate programele Rabla - „Rabla Clasic”, „Rabla Plus” şi „Rabla pentru electrocasnice” – vor fi lansate în câteva zile, după ce bugetele vor fi aprobate în şedinţa de miercuri, 21 aprilie, a Executivului, a declarat ministrul Mediului, Tancsoz Barna.

„În şedinţa de Guvern din această săptămână vom prezenta bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu, n.r.). Se va aproba acest buget miercuri (21 aprilie 2021, n.r.), astfel încât să putem lansa cât mai repede programele „Rabla Clasic”, „Rabla Plus” şi „Rabla pentru electrocasnice”. Am dublat bugetul pentru „Rabla Plus”şi practic numărul de maşini care vor beneficia de un asemenea sprijin. Este vorba despre zile şi vreau să aştept ziua de miercuri pentru a avea bugetul aprobat şi apoi voi comunica şi ziua, şi ora de lansare a Programului „Rabla””, a spus Tanczos, la Digi 24.

Rabla Clasic

Ediţia din acest an a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Rabla Plus

Tot anul acesta va exista o nouă ediţie a programului "Rabla Plus", cu cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior. În acest context, în 2021 se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru "full electric" şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Pe baza bugetului alocat în acest an, prin "Rabla Plus" vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in, conform datelor ministerului de resort.

Rabla electrocasnice

Un ordin emis recent de ministrul Mediului prevede modificarea programului Rabla electrocasnice, inclusiv prin introducerea unei noi categorii, respectiv maşinile de spălat cu uscător.

Acelaşi ordin prevede modificarea valorii noilor vouchere. Astfel, astfel: pentru maşinile de spălat rufe se vor acorda 300 lei (pentru cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (pentru cele cu noua clasă energetică B) şi 200 lei (pentru cele cu noua clasă energetică C), faţă de 300 de lei în prezent pentru cele cu eficienţă energetică cel puţin A++.

Pentru maşinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum în Programul Rabla electrocasnice se vor aloca tichete valorice de 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) şi 400 lei (cele cu noua clasă energetică C).

Pentru televizoare, maşini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice şi congelatoare se vor acorda vouchere în valooare de 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) şi 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), faţă de 400 lei în prezent pentru cele cu eficienţă energetică cel puţin A, pentru televizoare şi cel puţin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite