Temele lui Antonescu pentru Atanasiu, propus la Economie: privatizări, soluţii rapide pentru Roşia Montană şi regimul exploatărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Atanasiu are 51 de ani şi este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca
Teodor Atanasiu are 51 de ani şi este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că aşteaptă de la Teodor Atanasiu, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, să construiască rapid, împreună cu premierul şi viitorul ministrul de Finanţe, Eugen Nicolăescu, soluţii pentru Roşia Montană şi pentru regimul exploatărilor.

„Aştept şi aşteptăm de la domnul Atanasiu, un om cu experienţă ministerială la Ministerul Apărării şi în fruntea AVAS, să atace marile probleme care ţin de privatizări, marile probleme şi marile proiecte care ţin de perspectiva reindustrializării României, să construiască împreună cu colegii de Guvern, cu premierul, ministrul Finanţelor, formule rapide şi eficiente pentru soluţii la marile dosare economice, între care Roşia Montană, între care regimul exploatărilor în general şi aşa mai departe“, a spus Crin Antonescu.

La rândul său, Teodor Atanasiu a spus că rolul său va fi de a implementa politicile publice liberale, care pot duce la recuperarea decalajelor economice faţă de celelalte ţări.

„Într-o ţară precum România, care trebuie să recupereze decalaje majore, politicile publice în domeniul economic nu pot fi decât liberale. De aceea, rolul meu este mai simplu: nu pot decât să aplic aceste politici“, a afirmat Atanasiu într-o conferinţă de presă după şedinţa BPN al PNL unde a fost propus pentru funcţia de ministru al Economiei.

El a mai spus că principala preocupare vizează reindustrializarea, o mai mare vigoare a procesului de privatizare şi procesul de atragere de capital în România.

El a mai spus că doreşte să asigure şi o concurenţă reală pe piaţa românească.

Teodor Atanasiu a fost, timp de doi ani, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, el având atunci un conflict cu Traian Băsescu pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak. A fost preşedinte al AVAS, tot doi ani, dar şi şef al CJ Alba, funcţie pentru care a candidat şi în 2012 şi a pierdut.

Teodor Atanasiu are 51 de ani şi este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. El a absolvit ulterior cursuri de management financiar, management competitiv şi managementul relaţiilor cu clienţii la The Open University Business School (1999).

Teodor Atanasiu este membru al PNL din 1990, iar din 1993 conduce organizaţia judeţeană Alba a partidului. În PNL, Teodor Atanasiu este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, iar unele surse liberale susţin că tocmai de aceea nu s-ar fi aflat până acum în Guvernul USL.

Teodor Atanasiu este, din 2012, senator reprezentând cel mai mare colegiu din judeţul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna şi Munţii Apuseni.

Atanasiu a fost anterior deputat în colegiul Cugir-Zlatna, iar timp de aproape doi ani, de la sfârşitul lui 2004 şi până în 2006, a fost ministru al Apărării Naţionale în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Ca ministru al Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu a intrat într-un conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak, Atanasiu susţinând la acea vreme retragerea militarilor români din acest teatru de operaţiuni, idee neagreată de şeful statului. În vara anului 2006, Teodor Atanasiu - pe atunci ministru - susţinea că ştie de la Direcţia de Informaţii Militare că purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale de la acea dată, Adriana Săftoiu, ar da presei "pe surse" informaţii care să îl discrediteze. 

În 12 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţia de ministru al Apărării pe Atanasiu. Preşedinţia menţiona că şeful statului a semnat acest decret "pentru a îndepărta orice suspiciune de influenţare a anchetei, având în vedere declanşarea procedurii de urmărire penală".

În octombrie 2006, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Teodor Atanasiu şi faţă de ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei şi Direcţia de Informaţii Militare, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în dosarul constituit în urma plângerilor formulate de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu, precum şi de deputatul Eugen Bejinariu.

Ulterior, chiar dacă Atanasiu a atacat în instanţă suspendarea sa, nu a mai revenit în fruntea Ministerului Apărării, însă a fost numit preşedinte al AVAS, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 2006-2008.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Teodor Atanasiu are două terenuri intravilane în Alba Iulia, ambele sub 500 de metri pătraţi, 0,5 hectare de teren intravilan în Cugir, o casă de vacanţă în Cugir de 200 de metri pătraţi, o casă de locuit în Alba Iulia de 300 de metri pătraţi şi altă casă de aceeaşi suprafaţă tot în Alba Iulia, obţinută prin succesiune. 

El are un Opel Omega din 1999, iar în conturi are peste 330.000 de lei, în timp ce soţia lui are peste 100.000 de euro, 24.000 de dolari şi peste 360.000 de lei.

În ultimul an fiscal, el a obţinut venituri în valoare de aproximativ 54.000 de lei, în timp ce soţia sa a avut câştiguri salariale în valoare de peste 109.000 de lei. De asemenea, familia Atanasiu a împrumutat unei rude 50.000 de euro.


Citeşte şi:

Temele lui Antonescu pentru Nicolăescu, propus la Finanţe: scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea CAS. Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat că aşteaptă de la Eugen Nicolăescu, propus pentru funcţia de ministru de Finanţe, ca obiectivele pe termen scurt ale PNL, între care a enumerat scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi reducerea CAS, să devină rapid realitate.

Daniel Chiţoiu a demisionat din Guvern: Mă retrag din funcţie. Muncesc 18 ore pe zi Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a demisionat din funcţie, pe motiv că ar fi fost avansat în funcţia de secretar general interimar al partidului.

Schimbarea la faţă a Guvernului Ponta: Cine se află pe lista miniştrilor care îşi fac bagajele Începutul anului electoral aduce modificări majore în structura Cabinetului Ponta. În timp ce unii membri ai Executivului ar putea fi remaniaţi, alţii au anunţat deja că schimbă fotoliul de ministru pentru unul de europarlamentar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite