Reactoare „made in China“ la Cernavodă: Chinezii vor să fie şi investitor, şi constructor şi operator pentru reactoarele 3 şi 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realizarea celor două unităţi costă 6,4 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în construcţiile de pe platforma de la Cernavodă şi apa grea produsă de RAAN
Realizarea celor două unităţi costă 6,4 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în construcţiile de pe platforma de la Cernavodă şi apa grea produsă de RAAN

Investitorii de la China General Nuclear Power Group vor să participe atât financiar la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi să construiască unităţile în sine şi să le opereze, fiind singurii care oferă acest pachet, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul Economiei.

Noi tot am căutat investitori, şi pe piaţa Uniunii Europene. Am fost strâmtoraţi şi de tehnologie, pentru că acolo începuseră o tehnologie şi era nevoie numai de tehnologia CANDU, dar şi faptul că n-au fost prea mulţi doritori care să vină să investească în condiţiile pe care le-am pus noi. Este mai complicat: unii doresc numai să construiască, nu să şi opereze, noi am căutat unul care să vină şi ca acţionar - ca investitor, şi constructor, şi operator, deci cumva să facă tot pachetul. Ei sunt singurii care şi-au oferit serviciul. Procedura de transparenţă şi de publicare va fi valabilă pentru toată lumea, va fi un termen în care doritorii îşi vor prezenta oferta, deci nu-i nicio problemă“, a spus el.

Tehnologia folosită va fi cea canadiană CANDU, grupul chinez perfectând deja acordurile cu canadienii.

"În business există o regulă: nu contează de unde vin banii, important e să fie liciţi, nu contează că vin din China sau din altă parte. În al doilea rând trebuie să mă uit la beneficiile pentru economia naţională. Ce beneficii îmi aduce mie asemenea investiţie? Îmi aduce creare de locuri de muncă, vreo câteva mii de locuri de muncă pe 4-5 ani, îmi aduce o forţă de muncă stabilă după aceşti 5 ani, îmi aduce o energie ieftină, necesară pentru economia naţională, nu mai vorbesc de taxe, impozite pe care le plătesc aceste companii. Dacă banii chinezilor sunt buni în Anglia, în Franţa, în Germania, de ce nu sunt buni în România? Dacă chinezii fac reactoare nucleare în Anglia, nu deranjează pe nimeni acolo, nu am auzit puncte de vedere negative", a mai comentat ministrul.

Realizarea celor două unităţi nucleare costă 6,4 miliarde de euro, din care statul a realizat deja investiţii de un miliard de euro în construcţiile de pe platforma de la Cernavodă şi în apa grea produsă la Turnu Severin de către Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). 

Conducerea Nuclearelectrica doreşte replicarea modelului de finanţare folosit în Marea Britanie pentru centrala de la Hinkley Point. Mai exact, doreşte introducerea unui nou instrument financiar, numit "contract pentru diferenţă". Prin acesta, statul garantează investitorului un anumit nivel de preţ şi va plăti diferenţa între preţul cu care Nuclearelectrica ar vinde energia pe bursa de profil şi nivelul la care investiţia este rentabilă.

Cinci parcuri industriale noi

Niţa a mai precizat că se negociază cu chinezii realizarea a cinci parcuri industriale, în Alexandria (industrie alimentară), Iaşi (software), Zărneşti (electronică), Petroşani (industrie extractivă şi minieră) şi Miercurea Ciuc (prelucrarea lemnului şi industria mobilei). Ministrul a mai spus că luna viitoare vor fi scoase la licitaţie lucrările pentru hidrocentrala de la Tarniţa, în vreme ce alt proiect avansat îl reprezintă realizarea unui grup de 600 MW la Rovinari. De asemenea, consorţiul Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum doresc preluarea Oltchim, la pachet cu rafinăria Arpechim.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite