Tăvălugul scumpirilor anulează creșterea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul salarial mediu net a fost de 4.008 lei în luna octombrie a acestui an, cu 13% mai mare decât în octombrie 2021, Indicele câştigului salarial real fiind însă de 98,1%, potrivit datelor INS.

Scumpirile atenuează creșterile de salarii
Scumpirile atenuează creșterile de salarii

Concret, indicele câştigului salarial real a fost 98,1% în luna octombrie 2022 faţă de luna octombrie 2021 şi de 98,8% faţă de luna septembrie 2022. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 216,5%, cu 2,5 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna septembrie 2022.

În paralel cu majorarea salariilor din ultimul an, scumpirile au ajuns la peste 60% la unele produse alimentare.

În octombrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), precizează INS.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare - cu 12,5% şi în transporturi aeriene, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), transporturi pe apă - între 4,5% şi 8,5%.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului - cu 53,8%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - cu 38,7% şi în în extracţia minereurilor metalifere - cu 19,6%.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2022 s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+1,3%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,5%). În administraţia publică, câştigului salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,2%)

Tăvălugul scumpirilor atenuează creșterea salariilor

Pâinea, produsele de morărit, făina, mălaiul dar și specialități de panificație au înregistrat scumpiri accelerate în ultimul an, crescând cu 20 – 32% din noiembrie anul trecut până în noiembrie a.c.

Și cartofii s-au scumpit cu aproape 40% în această perioadă, în timp ce prețul uleiului a crescut cu peste 40%. Prețul cărnii a crescut cu 16% în general și cu peste 20% în cazul conservelor din carne, o creștere similară fiind înregistrată și pentru peștele proaspăt.

Scumpiri mult mai mari s-au putut vedea la brânză, peste 30% de la an la an, peste 43% pentru unt, aproape 31% pentru ouă și aproape 62% pentru zahăr, care înregistrează de altfel cele mai mari scumpiri și față de luna precedentă (4,47%). Cafeaua s-a scumpit cu „numai” 20% față de anul precedent.

Prețul produselor nealimentare a crescut cu până la 8 – 10%, exceptând combustibilii – 19,24%, energia electrică – 47,19%, gazele naturale 37,63% și energia termică – 22,93%.

Legat de transporturi, cel mai mult s-au scumpit biletele de tren – 20,92% și biletele de avion – 23,83%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite