Creșterea salariul minim la 3.000 de lei va fi discutată în Consiliul Tripartit

0
Publicat:

Creșterea salariului minim la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, va fi discutată miercuri în Consiliul Tripartit, a declarat marți ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto Inquam Photo
Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto Inquam Photo

Aflat marți în Parlament, Marius Budăi a spus că sunt 1,3 milioane de români plătiţi cu salariul minim, şi 500.000 din agricultură şi construcţii. 

Miercuri, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, adăugând că își dorește ca acesta să fie majorat de la 1 ianuarie 2023 la suma de 3.000 de lei.

Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a mai spus Budăi.

Ministrul a amintit de la jumătatea anului 2022, Guvernul a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată include în salariul angajaţilor săi, fără a se percepe vreo taxă.

Sindicatele cer majorarea salariului minim la 3.000 de lei

În urmă cu câteva zile, Blocul Național Sindical anunța că a cerut Coaliției de guvernare să ia urgent o decizie privind creșterea salariului minim pe economie, argumentând că România are al treilea cel mai mici salariu din UE.

În sprijinul cererii sale, BNS argumentează că sunt aproximativ 1,2 milioane de români care trăiesc de la o lună la alta cu un salariu brut de 2.550 de lei. Acest venit trebuie majorat la 3.000 de lei! În acest moment, România are al treilea cel mai mic salariu minim brut din UE, după Letonia și Bulgaria.

Noi am cerut majorarea salariului minim încă din primăvara acestui an, când am solicitat convocarea Consiliului Național Tripartit. În urma analizelor realizate și ținând cont de creșterile de prețuri la bunuri și servicii, am propus atunci creșterea salariului minim de la data de 1 iulie. Iată-ne în luna noiembrie și fără o decizie clară în coaliție! Mai mult, constatăm cu extremă îngrijorare că există dezacorduri în coaliție pe suma cu care ar putea fi majorat acest tip de venit! Premierul Nicolae Ciucă spune public că nu sunt aliniate calculele cu realitatea. Cu alte cuvinte, după ce ne-au lăsat să înțelegem că salariul minim ar putea crește la 3 mii de lei brut, acum liderii coaliției de guvernare fac un pas înapoi! Domnule premier, românii au nevoie de aceste majorări! Orice majorare care duce acest venit sub 3.000 de lei brut este absolut nesemnificativă!”, a declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite