Țările UE ar trebui să împrumute aproape 1.200 de miliarde de euro de pe piețele financiare în 2023

0
Publicat:

Les Echos asociază astfel de cifre cu o creștere a plăților compensatorii către populație, din cauza creșterii tarifelor la energie.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Țările Uniunii Europene vor trebui să împrumute de pe piețele financiare în anul viitor o sumă record de aproape 1.200 de miliarde de euro pentru a-și îndeplini obligațiile, a scris joi ziarul francez Les Echos.

Potrivit publicației, nevoile de împrumut ale țărilor europene vor crește în 2023 cu 5% față de anul curent.

Publicația leagă astfel de cifre record cu o creștere a plăților compensatorii către populație din cauza creșterii tarifelor la energie. Potrivit ediției de la Paris, „țările UE au trebuit să ia măsuri costisitoare pentru a-și proteja concetățenii de creșterea prețurilor la electricitate, petrol și gaze”.

Noile fonduri, subliniază ziarul, vor trebui împrumutate într-un moment în care dobânzile au crescut deja, iar Banca Centrală Europeană este pe cale să-și reducă intervențiile. Potrivit Les Echos, primii trei debitori vor fi Italia, Franța și Germania. „Într-un moment în care condițiile de piață se deteriorează, țările trebuie să se împrumute în dreapta și în stânga”, remarcă ziarul într-un editorial din The Debt Loop. „Cât timp va continua această fuga de probleme?”

Creșterea ratelor dobânzilor, subliniază publicația, va face ca serviciul datoriei să devină o povară din ce în ce mai grea. Potrivit Les Echos, creșterea ratelor cu doar un punct procentual va crește costul serviciului datoriei cu 39 de miliarde de euro în zece ani.

Întârzierea implementării reformelor, incapacitatea de a limita datoria amenință o recesiune prelungită a economiei, potrivit ziarului francez. Dar, continuă publicația, nu se face nimic pentru a schimba situația. „Ca la bordul Titanicului, muzica continuă să sune în ciuda pericolului iminent”, conchide Les Echos. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite